понеділок, 05 квітня 2021 13:03

Вибори у 87-му окрузі: КВУ заявляє про ознаки масштабних фальсифікацій

Вибори у 87-му окрузі: КВУ заявляє про ознаки масштабних фальсифікацій
Підрахунок голосів на 87-у окрузі завершили на восьму добу. За даними ЦВК за Василя Вірастюка проголосували 31,25% виборців, Олександра Шевченка - 29,69%. Фотоколаж: glavcom.ua

Процес встановлення підсумків голосування у виборчому окрузі №87 не відповідав стандартам вільних і чесних виборів, що негативно впливає на легітимність обраних осіб. Про це заявив Комітет виборців України.

В організації кажуть про ознаки масштабних фальсифікацій під час встановлення підсумків голосування.

Внаслідок повторного підрахунку голосів на низці дільниць було встановлено зменшення кількості голосів за одного з кандидатів, що безпосередньо вплинуло на результати волевиявлення.

За оцінкою спостерігачів із дільниць, на яких перераховували голоси, об'єктивні підстави для перерахунку були не більше, ніж на 3.

Також була надмірна політизація роботи окружної комісії, штучне затягування процесу встановлення підсумків голосування та непрозорість встановлення результатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кричав, проводив обшуки та вилучав документи. Тищенко влаштував істерику на 87-му окрузі

На результат вплинули рішення ОВК про визнання виборів недійсними, а також повторний підрахунок голосів. Так, комісія визнала вибори недійсними на 5 дільницях. Ще на 6 дільницях в результаті перерахунку кількість голосів за одного з кандидатів зменшилась на 503 бюлетені.

Спостерігачі відзначають - ОВК діяла заполітизовано, вимагаючи перерахунку без достатніх для цього підстав.

До прикладу, повідомлялося про порушення цілісності упаковки пакетів з документами в тих умовах, коли такі порушення насправді не мали місце.

Був тиск на членів комісії з боку народних депутатів від "Слуги народу".

Одним із рішень ОВК позбавила права присутності на засіданні фактично всіх спостерігачів.

Фактично жодним суб'єктом виборчого процесу не було надано переконливих доказів про фальсифікації результатів голосування безпосередньо на дільницях. На момент прийому виборчої документації скарги на результати голосування були фактично відсутні.

КВУ закликав правоохоронні органи невідкладно розслідувати масштабні факти фальсифікацій та притягнути винних осіб до відповідальності.

28 березня в окрузі №87 проходили вибори народного депутата. Кандидати від "Слуги народу" Василь Вірастюк і від "За майбутнє" Олександр Шевченко заявляли про свою перемогу.

У середу Центральна виборча комісія відновила підрахунок голосів на окрузі. Перед цим комісія втрачала кворум.

Нардепи з парламентської фракції "СН" поїхали в округ "з'ясувати ситуацію з підрахунком голосів".

За даними ЦВК, за Вірастюка проголосували 31,25%, Шевченка - 29,69%, кандидата від ВО "Свобода" Руслана Кошулинського - 28,86%.

Зараз ви читаєте новину «Вибори у 87-му окрузі: КВУ заявляє про ознаки масштабних фальсифікацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути