Ексклюзиви
вівторок, 30 жовтня 2012 19:24

Вибори пройшли під знаком печерної демократії - політолог

Вибори пройшли під знаком печерної демократії - політолог
Володимир Бондаренко Фото: novynar.com.ua

Нинішні парламентські вибори характеризувалися безпрецендентною ставкою влади на адмінресурс та підкуп виборців, вважає керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко.

- Вибори пройшли під знаком печерної демократії. Тотальний адмінресурс, підкуп виборців, застосування силових структур — усе це ставить Україну у ряд нерозвинених держав. Міліціонери подекуди перетворювалися на бойовиків, які захищали провладних депутатів і "шмонали" конкурентів, - каже політолог. - Ця кампанія була найвитратніша. І влада, й опозиція розучилися проводити вибори по мажоритарних округах. Тому в багатьох регіонах перемоги фаворитам давалися вкрай важко. На підкуп і агітацію партії-фаворити і кандидати викинули величезні кошти. Влада "накачувала" округи своїх висуванців бюджетними грошима.

Чому не справдилися більшість соціологічних прогнозів?

- Соціологи вкотре сіли в калюжу, бо жодна із відомих соціологічних фірм не передбачила значний результат "Свободи". До того ж на друге місце після Партії регіонів ставили "УДАР" попереду "Батьківщини". А виявилося навпаки — Об'єднана опозиція набрала удвічі більше, ніж партія Віталія Кличка. Щось подібне було 2007 року, коли опитування надавали перевагу "Нашій Україні" над "Батьківщиною". Але сталося навпаки. Тоді Роман Безсмертний назвав це ефектом перевернутої піраміди.

Чому така низька явка виборців?

- За весь період незалежної України це найнижча явка на парламентські вибори. Це значить, що громадяни почали голосувати ногами. Раніше у бюлетенях була графа "проти всіх", і тоді виборець міг піти на дільницю і принаймні викреслити усіх, щоб продемонструвати таким чином свій протест. Тепер усі "противсіхи" змушені були сидіти вдома. Якщо так далі піде, то ми впадемо до найгірших виборчих стандартів, коли явка становитиме 20-30 відсотків. Навіть на Київщині стався парадокс. Ще у вересні закриті заміри свідчили, що явка має скласти біля 70 відсотків. Можливо, адмінресурс настільки зашкалив, що люди вирішили не брати участь у цьому балагані. Вважали, що все одно їх волевиявлення спотворять.

Хто найбільше програв на цих виборах?

- Найбільше програв Ринат Ахметов із своїм проектом "Україна — вперед", який українці влучно прозвали "Україна вперед ногами". І хоч Наталія Королевська просить не відправляти її партію до моргу, але від неї вже відхрещуються однопартійці. Остап Ступка у день виборів був не у штабі, а грав роль Іуди у виставі "Голгофа" в театрі імені Франка. Можливо, у такий спосіб спокутував вину за те, що красувався на партійних бігбордах і у партійній "трійці" був пристяжним.

Кому на руку стала низька явка?

- Почасти це пішло на користь комуністам і "регіоналам", бо їхні виборці наймотивованіші. Але найдисциплінованішим виявився виборець "Свободи". Недарма на Західній Україні на виборчі дільниці прийшло найбільше громадян. А от у Криму і на Півдні люди голосували ногами, бо у провладних партіях розчарувалися, а опозиція не змогла їх мотивувати.

Про що свідчать результати виборів у Києві?

- "Регіонали" столицю програли. А за політичною класикою, хто володіє Парижем, той володіє Францією. Не випадково Віталій Кличко двічі претендував на роль очільника Києва і не отримав її. Я не виключаю, що наступним мером столиці стане "бютівець" Володимир Бондаренко, який є віце-прем'єром у опозиційному уряді і найбільш розкрученою фігурою в Києві. До того ж "Батьківщина" взяла більшість столичних мажоритарних округів, що свідчить про її найбільшу популярність серед киян, яка зростатиме по мірі "покращення життя".

Чи буде конструктивною робота нового парламенту?

- За рахунок мажоритарників більшість отримають "регіонали" і комуністи. Опозиція буде більш войовничою, бо до "Батьківщини" долучаться "УДАР" і "Свобода". Але для партії влади дуже важливо спрямувати роботу Верховної Ради у продуктивне русло. Адже ці вибори були репетицією президентських. Майбутні кандидати визначені — Янукович, Яценюк, Тимошенко — якщо її випустять, Кличко і Тягнибок. Команді діючого президента невигідно нагнітати ситуацію, тому вони йтимуть на поступки опозиції. До того ж виборці дали яскравий урок продажним журналістам провладних каналів і кишеньковим соціологам. Громадяни тиснутимуть на депутатів-мажоритарників і владу.

Зараз ви читаєте новину «Вибори пройшли під знаком печерної демократії - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути