неділя, 19 січня 2014 15:44

"Вибори 2015 року можуть відтермінувати", - дисидент

"Вибори 2015 року можуть відтермінувати", - дисидент
Фото: radiosvoboda.org

Проголосований законопроект Олійника-Колесніченка поставив під загрозу ув'язнення половину країни. Всіх, хто так чи інакше хоча б подумки проти влади, - розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua Йосип Зісельс, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України, дисидент.

- Ці закони обмежують права і свободи, які зафіксовані в Конституції. Створили базу для існування поліцейської держави і масових репресій.

- Яка мотивація влади приймати ці закони?

- Мотивація стара як світ — це страх президента і його найближчого оточення, бо вони не знають, що робити. Вони бояться, бо самі себе загнали у глухий кут. Із тими механізмами, які влада досі використовувала, неможливо цивілізовано вийти з ситуації. Навіть шляхом компромісу, коли всі незадоволені, але в рівній мірі.

- До чого призведе новий закон?

- Можливо, це нова провокація з метою вивести суспільство з положення рівноваги. Щоб воно зреагувало силовими засобами, організувало штурм адмінбудівель. Тоді влада знатиме, що потрібно робити. Але поліцейська держава сьогодні економічно не ефективна.

За такої ситуації в 2015-му вибори відбудуться?

- Можуть відтермінувати. Бо якщо люди масово виступатимуть проти режиму, влада може ввести надзвичайний стан. У такий час вибори не робляться. Такими діями політичній силі і її лідеру не можливо підняти рейтинг. Раніше вони розраховували на фальсифікацію у межах 10%. Зараз наявних симпатій прихильників влади не достатньо для перемоги навіть з урахуванням фальсифікацій.

Чи вистачить у влади ресурсів, щоб контролювати дотримання нових законів?

- Майже всі норми в цьому законі списали з російського законодавства. Але не зважили, що Росія хоч і не правова, але потужніша, щоб контролювати виконання цих законів. І то вони не всі виконуються.

Що в проголосованому законопроекті найбільш абсурдне?

- Все. Розробники не забули про економічний чинник. В покарання вписали багато штрафів. Влада ще не стільки зібрала грошей, скільки розраховувала. Ще не повністю дограбували країну. В цьому законі відсутня юридична термінологія. Влада думає, що вона закриє рота, увівши статтю закону про наклеп. Але є ще думки народу, які ніхто не може заборонити висловлювати. Бо наклеп — це коли є факт, людина поінформована про нього, але заперечує це. Наводить свої неправдиві дані. А коли ми кажемо, що держава корумпована, то така думка не є наклепом.

- Чи будуть впроваджені санкції, про які Януковича попереджає Європа та США?

- Санкціями не треба погрожувати, їх треба застосовувати.

- Що можна зробити в Україні?

- Ми тепер маємо говорити із владою тільки через суди. Оскаржувати дії міліції в прокуратурі. Громадським і політичним лідерам треба розробити страйкоми, вчити волонтерів із інших міст. Привертати увагу міжнародної спільноти до подій. Самі ми з проблемами не впораємося. Треба об'єднуватися, поповнювати Майдани, долучатись до громади. Організовувати акції. Мільйонів влада вже не боїться, тому треба виходити десятками мільйонів.

Зараз ви читаєте новину «"Вибори 2015 року можуть відтермінувати", - дисидент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути