середа, 28 червня 2017 08:12

Верховна Рада ухвалила першу Конституцію незалежної України

21 рік тому, 28 червня 1996-го, Верховна Рада прийняла нову Конституцію України - першу Конституцію незалежної української держави.

До того Україна керувалася Конституцією УРСР, прийнятою 1978 року. Реаліям часу вона вже не відповідала.

Автор: Inpress.ua
  Конституцію України підтримали 315 народних депутатів
Конституцію України підтримали 315 народних депутатів

Відкриваючи ранкове засідання 27 червня, Олександр Мороз заявив: "Пропоную не покидати цю залу, поки не приймемо Конституцію!". Більшість погодилася.

Обговорення документу тривало 23 години. О 9:00 у сесійній залі з'явився прапор президента, а незабаром до парламенту увійшов Леонід Кучма. Двома днями раніше він підписав указ про проведення Всеукраїнського референдуму стосовно Конституції у випадку її неприйняття.

За лічені хвилини парламентарі узгодили спірні статті. Спікер виніс на голосування Конституцію в цілому. Її підтримали 315 народних депутатів. Того ж дня Конституція набула чинності.

Політики обіймалися і втирали сльози. Залунав щойно затверджений державний гімн України.

Автор: uateka.com
  Депутати підкидають доповідача по тексту Конституції Михайла Сироту. Ранок 28 червня 1996 року
Депутати підкидають доповідача по тексту Конституції Михайла Сироту. Ранок 28 червня 1996 року

Україна була останньою з колишніх радянських республік, яка прийняла нову Конституцію.

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. З того часу до Конституції кілька разів вносилися зміни.

Перший раз основний закон змінили у грудні 2004 року. Тоді для подолання політичної кризи під час Помаранчевої революції, за вимогою політичних сил Віктора Януковича та Леоніда Кучми український парламент ухвалив зміни до закону про вибори президента. Вони передбачали перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, подовження терміну повноважень Верховної Ради до 5 років. Закон набув чинності 1 січня 2006 року.

Після приходу до влади Віктора Януковича і Партії регіонів 30 вересня 2010 року Конституційний суд визнав неконституційними зміни 2004-го "у зв'язку з порушенням процедури розгляду та прийняття закону". З цієї дати знову діяла Конституція 1996 року.

У 2011 році внесли зміни щодо місцевих виборів. У 2013 році – щодо діяльності Рахункової палати. Після перемоги Революції гідності, 21 лютого 2014 року, Верховна Рада 386 голосами повернула Конституцію до вигляду, який вона мала до приходу "регіоналів".

Таким чином, від 2 березня 2014 року в Україні є чинною Конституція, прийнята 28 червня 1996 року, зі змінами і доповненнями, внесеними законами України 8 грудня 2004 року, 1 лютого 2011 року, 19 вересня 2013 року і 21 лютого 2014 року.

У 2015 році парламент схвалив зміни до Конституції щодо децентралізації влади. У 2016-му ухвалив судову реформу - зміни у частині правосуддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка ситуація з мовним законодавством в Україні

День Конституції є державним святом і тому 28 червня в Україні - офіційний вихідний день.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада ухвалила першу Конституцію незалежної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути