Ексклюзиви
вівторок, 28 вересня 2021 12:02

Угорщині не сподобалася реакція Києва на угоду з Росією - викликала посла

Угорщині не сподобалася реакція Києва на угоду з Росією - викликала посла
Петер Сійярто. Фото: Szijjártó Péter/Facebook

До МЗС Угорщини викликали посла України в Будапешті. Причина – різка реакція Києва на підписання угорською стороною контракту з Газпромом.

Про це повідомив глава МЗС Угорщини Петер Сіярто, пише "Європейська правда".

"Рішення українського уряду виступити проти цього договору зверненням до Європейської комісії глибоко обурливе", - написав Сіярто у Facebook.

За його словами, українці не мають стосунку до того, з ким Угорщина укладає договори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі відмовляться від російського газу: назвали терміни

"Ми вважаємо серйозним порушенням нашого суверенітету та інтересів національної безпеки бажання перешкодити безпечному газопостачанню нашої країни, опаленню будинків угорського народу і роботі промисловості", - заявив Сіярто.

Цей крок є недружнім, з огляду на обсяги допомоги, яку Угорщина надала Україні: вентилятори, медичне обладнання, підтримку військових, інвестиції, вважає Сіярто.

"Ми говоримо про спробу порушити наш суверенітет. Ми викликали посла України в Міністерство закордонних справ", - зазначив він.

27 вересня 2021-го Угорщина підписала в Будапешті новий довготривалий контракт із російським Газпромом на постачання газу в обхід України. Українська сторона оскаржуватиме його через Європейську комісію.

МЗС України вже ініціювало перенесення засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало відбутись 29-30 вересня в Будапешті. І це буде не єдина відповідь на "газовий" удар з боку Угорщини, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Газовий контракт між РФ і Угорщиною може повністю зупинити або скоротити транзит газу Україною, заявив гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон.

Нова довготривала угода між Угорщиною і Росією про постачання газу діятиме з 1 жовтня. Контракт уклали на 15 років із можливістю перегляду умов через 10 років. Угорщина отримуватиме 4,5 млрд куб. м газу на рік: 3,5 млрд через Сербію газопроводом "Турецький потік" і його сухопутним продовженням, і 1 млрд куб. м через Австрію.

Зараз ви читаєте новину «Угорщині не сподобалася реакція Києва на угоду з Росією - викликала посла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути