середа, 17 березня 2021 11:59

Венедіктова відзначає річницю на посаді в Офісі генпрокурора

Венедіктова відзначає річницю на посаді в Офісі генпрокурора
Рік тому Венедіктова стала генпрокурором. Фото: Уніан

17 березня 2020 року Верховна Рада проголосувала за призначення генеральною прокуроркою Ірини Венедіктової. Новообрана голова Офісу генерального прокурора стала першою жінкою в історії України, яка зайняла цю посаду.

За її кандидатуру проголосували 269 народних депутатів. Проти висування Венедіктової виступили в партіях "Голос" та "Європейська солідарність".

"Я обіцяю не продавати справи. Не зливати їх. Я обіцяю не повертати прокурорських оборотнів. Я обіцяю прокурорам відновити потужну державну інституцію. Щоб вони відчували себе незалежними, захищеними, потрібними державі", - заявляла генпрокурорка у ВР.

Одним з пріоритетів рік тому новообрана керівниця називала продовження реформи прокуратури.

"2 січня 2020-го запрацював Офіс генерального прокурора, 11 вересня 2020 року запрацювали обласні прокуратури, 15 березня 2021-го запрацюють окружні. І для нас важливо, щоб держава не відчула жодних зволікань, пауз або зривів процесів у зв'язку з цим переходом. Це ж створення нових юридичних осіб, нова документація, новий адміністративний штат. Прокурорів в окружні прокуратури маємо призначити через Комісію з добору на адмінпосади. Це вже атестовані прокурори, але вони однаково мають пройти через комісію, як прописано в Законі", - розповіла Венедіктова про роботу Офіса генерального прокурора в інтерв'ю "Укрінформу" від 25.02.2021.

Службовиця зазначила, що після закінчення атестації в системі залишилося 64% прокурорів.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що звільнить Венедіктову, якщо вона не покаже результат до завершення 2020-го. Наприкінці року зазначив, що в Офісі президента роботою генпрокурорки задовільнені.

"Вона показує, що бандитів спіймали більше. Нещодавно вони закрили відомих "скрутчиків" ПДВ, які "скручували" 20 мільярдів гривень. Це дійсно історична подія", - заявив президент в інтерв'ю виданню "Фокус" від 25.12.2020.

З Володимиром Зеленським Венедіктова познайомилася 2018 року через нинішнього представника президента в Раді Руслана Стефанчука. Під час передвиборчої кампанії була радником Зеленського з кадрових питань.

У минулому - завідувачка кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету ХНУ ім. Василя Каразіна. Професорка, докторка юридичних наук. 2016-го подавала свою кандидатуру на посаду судді Верховного суду України. Але не змогла пройти конкурс, отримавши бал "менше мінімально допустимого". Перед початком 2-го туру президентських виборів Зеленський вніс Венедіктову до своєї команди.

На виборах до Верховної Ради вона посіла 3-тє місце у виборчому списку "Слуги народу". Потому очолила Комітет Верховної Ради з питань правової політики.
У грудні 2019 року зайняла місце виконувача обов'язків директора ДБР, замість звільненого Романа Труби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відставка" - в Офіс генпрокурора кинули фаєри

Торік Нацполіція направила до суду 115 тис. кримінальних проваджень з обвинувальними актами. Сума позовів за корупційний збиток збільшилася в 17 разів, виявлення корупції виросло на чверть, а засуджених корупціонерів більше на 10%.

Зараз ви читаєте новину «Венедіктова відзначає річницю на посаді в Офісі генпрокурора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути