Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2020 12:55

Венедіктова прикриває ще одного "слугу" - ЗМІ

Венедіктова прикриває ще одного "слугу" - ЗМІ
Генпрокурорка у липні відмовилась відкрити кримінальне провадження щодо нардепа від "Слуги народу" Павла Халімона. Фото: "Укрінформ"

Генпрокурорка Ірина Венедіктова в липні відмовилася відкрити кримінальне провадження щодо нардепа від "Слуги народу" Павла Халімона, якого підозрюють у хабарництві.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венедіктова призначила своїм заступником юриста Медведчука

21 липня до НАБУ звернувся агробізнесмен Олег Дмитренко із заявою щодо можливого вчинення злочину нардепом Халімоном.

Він повідомив, що має аудіозаписи розмови з депутатом і його довіреною особою, підприємцем Сергієм Селютіним.

На записах Халімон і Селютін пропонували Дмитренку вирішення проблем з правоохоронцями та сприятливі умови для ведення аграрного бізнесу в Чернігівській області в обмін на 40 млн грн.

Зустрічі та телефонні дзвінки з даними пропозиціями відбувались упродовж липня.

"Під час розмов використовувалась завуальована термінологія - "титульний лист", "ксерокопія", "пакет документів", "10 відсотків від документів", - заявляють журналісти.

Халімон у коментарі "Схемам" підтвердив факт цих зустрічей і дзвінків. Але заявив, що грошей не вимагав, а хабар йому пропонував сам заявник (Дмитренко, - Gazeta.ua).

22 липня детективи НАБУ звернулися до генпрокурорки Ірини Венедіктової з проханням розпочати кримінальне провадження проти депутата. Але отримали відмову.

Дмитренко розповів журналістам, що з того часу Халімон і Селютін перестали виходити з ним на зв'язок.

За словами бізнесмена, одна із зустрічей відбулася 15 липня в Офісі президента, на ній були присутні Халімон і його однопартієць Андрій Мотовиловець.

Нардепи запевняли, що під час тої зустрічі вони обговорювали доведення до банкрутства держпідприємства "Івківці" на Чернігівщині, з яким за контрактами веде бізнес ексдепутат Дмитренко.

Інша зустріч відбулася 19 липня в ресторані "Петровський бровар" на Обухівський трасі.

Тоді Халімон казав Дмитренку, що йому мають заплатити 40 млн грн і поставити директора, якому агробізнесмен мав бути підзвітним.

За даними розслідування "Схем", в липні в. о. керівника держпідприємства "Іваківці" Анну Кравченко усунули від виконання обов'язків, через підозру в підписанні невигідних контрактів з фірмою родини Дмитренка "Батьківщина".

В рамках кримінального провадження на врожай, який мала б отримати фірма Дмитренків, наклали арешт.

"Новопризначене керівництво державного підприємства було пов'язане з Халімоном", - кажуть журналісти "Схем".

"Слуга народу" підтвердив журналістам факт зустрічі в ресторані, але заявив, що він не вимагав хабара, навпаки – Дмитренко його пропонував. А Селютіна він брав з собою нібито як свідка.

За словами Дмитренка, 20 липня йому телефонував Селютін і вимагав перший транш коштів.

Судячи із плівок, наступного дня бізнесмену двічі телефонував чоловік, чий голос схожий на голос Халімона. Журналісти відзначають, що на тлі навіть можна почути голос, схожий на голос спікера ВР Дмитра Разумкова, та звук голосування системи "Рада".

18 вересня Дмитренко звернувся до Антикорупційного суду з вимогою зобов'язати генпрокурорку відкрити кримінальне провадження проти нардепа. Але в Офісі генпрокурора повідомили, що не вбачали підстави для відкриття провадження.

Тепер юристи вважають, що шанси задокументувати ймовірні докази вже втрачені.

29 вересня У НАБУ заявили, що президент Володимир Зеленський і генпрокурорка Ірина Венедіктова допомагають депутатам, які порушують закони.

15 вересня НАБУ опублікувало відеоматеріали щодо передачі частини хабаря спільникам нардепа від "Слуги народу" Олександра Юрченка.

У бюро стверджують, що підготували проєкт підозри Юрченку, але не можуть його вручити нардепу без підпису генпрокурорки Ірини Венедіктової. Вона заявила, що недостатньо обставин. Згодом Венедіктова дала дозвіл на вручення підозри.

Зараз ви читаєте новину «Венедіктова прикриває ще одного "слугу" - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути