Ексклюзиви
вівторок, 08 червня 2021 12:36

Венеційська комісія розкритикувала зміни до закону про декларування

Венеційська комісія розкритикувала зміни до закону про декларування
Україна має якнайшвидше перезапустити органи судівського самоврядування, але при цьому важливо не покладатися на старі органи. facebook.com/Gianni Buquicchio

Венеційська комісія не підтримує ухвалені Радою зміни до законопроєкту президента Володимира Зеленського щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації.

Про це заявив голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо під час виступу на конференції "Демократія у дії" в Києві.

"Зміни до законопроєкту змінили позбавлення волі на її обмеження, майно родичів виключили з обов'язкового декларування. Це негативні поправки, тож ми вдячні президенту Зеленському за намір ветувати цей закон", - сказав він.

Букіккіо наголосив, що Україна має якнайшвидше перезапустити органи судівського самоврядування, але водночас важливо не покладатися на старі органи, які себе скомпрометували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під тиском Заходу: політолог припустив, чому Зеленський ветує закон про е-декларування

3 червня 2021-го Верховна Рада повернула покарання у вигляді позбавлення волі за брехню посадовців у майнових деклараціях. Водночас народні депутати проголосували за поправку "слуги народу" Ігоря Фірси, яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна родичів. Крім того, тепер указувати майно, яким користується чи має у власності член родини, потрібно лише тоді, коли він сам надав такі дані декларанту. Ще однією правкою депутати скасували обмеження волі за умисне неподання декларацій.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв ветувати ініційований ним закон №4651 про декларування. Причиною називає брак "пропорційного та справедливого покарання за порушення, пов'язані із декларуванням". Зеленський зазначив, що система електронного декларування була вимогою ЄС для запровадження безвіз з Україною.

Конституційний суд 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

У грудні 2020-го відповідальність за брехню в деклараціях відновили, але ув'язнення не було серед можливого покарання: лише штраф, громадські роботи та обмеження волі.

Зараз ви читаєте новину «Венеційська комісія розкритикувала зміни до закону про декларування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути