понеділок, 31 жовтня 2011 17:36

Венеціанська комісія рекомендує тільки вдосконалити чинний закон про вибори

Венеціанська комісія рекомендує тільки вдосконалити чинний закон про вибори

Венеціанська комісія пропонує Україні не переходити до змішаної системи виборів, а ввести пропорційну систему з відкритими регіональними списками.

"Якщо говорити про введення змішаної системи, в Україні був негативний досвід застосування такої системи. Змішана система може призводити до зловживань (на виборах). Таким чином, Венеціанська комісія запропонує не переходити до змішаної системи, а змінити існуючу систему на пропорційну з відкритими регіональними списками", - сказав директор та секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт на комітетських слуханнях з обговорення законопроектів про вибори народних депутатів у Києві в понеділок.

При цьому він підкреслив, що текст законопроекту, представленого в парламенті депутатами більшості відрізняється від того тексту, який розроблявся робочою групою, створеною за рішенням президента України Віктора Януковича і який було представлено для висновку комісії.

Маркерт підкреслив, що Венеціанська комісія підтримала роботу України, пов'язану з внесенням змін до виборчого законодавства, до проведення нових парламентських виборів.

При цьому, він підкреслив, що в європейських країнах існує кілька типів виборчої системи, і кожна держава може обирати ту систему виборів, яка підходить найбільше. "Але ця виборча система не може надавати перевагу якійсь одній стороні - повинна створювати рівні умови для всіх політичних сил", - підкреслив Маркерт.

При цьому секретар Венеціанської комісії додав, що така система повинна базуватися на широкому політичному консенсусі, а всі зміни у виборчу систему мають проводитися після досягнення такого широкого консенсусу. "Зараз пропонується внести 3 зміни до виборчої системи України, а саме: перехід до змішаної системи, збільшення з 3% до 5% прохідного бар'єру і заборона виборчих блоків", - сказав він.

"Всі ці зміни зроблені більшістю всупереч позиції опозиції. Ми вважаємо, що такі односторонні зміни підірвуть довіру виборців до виборчої системи", - підкреслив Маркерт.

Зараз ви читаєте новину «Венеціанська комісія рекомендує тільки вдосконалити чинний закон про вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути