вівторок, 03 липня 2012 23:11

Веб-камери не убережуть від фальсифікацій на виборах — російський політолог

Веб-камери не убережуть від фальсифікацій на виборах — російський політолог
В'ячеслав Ігрунов. Фото: novayagazeta.ru

Директор московського Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень В'ячеслав Ігрунов вважає, що встановлення систем відеоспостереження на виборчих дільницях не убезпечує від фальсифікацій. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Такі системи у березні цього року використали під час президентських виборів у Росії, - розповідає політолог. - Сказати, що це дало значний ефект не можна, бо головні махінації на виборах відбуваються не під веб-камерами, а під час перевезення бюлетенів із дільничних комісій в окружні та подачі даних у ЦВК. Але такі спостереження мали певний сенс. Були випадки, коли виборчі комісії визнавали порушення, зафіксовані камерами. Та навряд чи це варте витрачених коштів. Наявність відеоспостереження має більше психологічний вплив на недосвідчених членів виборчих комісій — утримує їх від участі у фальсифікаціях. Але досвідчені на це не звертали увагу, бо давно відпрацювали методи підтасовування результатів голосування".

На думку Ігрунова, перешкодити фальсифікаціям на виборах може тільки громадянське суспільство.

"Веб-камери не можуть повністю уберегти від фальсифікацій на виборах. Це завдання під силу тільки громадянському суспільству — потрібна висока політична культура населення. Коли громада буде зацікавлена в чесних виборах, вона зможе попередити серйозні порушення. Дрібні будуть завжди. Коли під час президентських виборів у США 2000-го року робили ручний перерахунок голосів, то їх кількість за Джорджа Буша зменшилася, а за Альберта Гора — збільшилася. Це свідчить, що порушення бувають і в найрозвиненіших демократіях. А в пострадянських країнах вони стали нормою. Кожна влада вдається до них свідомо, тому опозиції ефективно протистояти їм практично неможливо. Адже влада має потужний адмінресурс, контролює правоохоронні органи, прокуратуру, суди і весь виборчий процес", - зауважує В'ячеслав Ігрунов.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що до парламентських виборів, які призначені на 28 жовтня, усі 34 тисячі виборчих дільниць будуть обладнані системами відеоспостереження — веб-камерами. На їх встановлення планують витратити з держбюджету 993,6 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Веб-камери не убережуть від фальсифікацій на виборах — російський політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути