Ексклюзиви
неділя, 06 липня 2014 12:38

У питанні конституційних змін парламент піде лише на частковий компроміс з Порошенком - політолог

У питанні конституційних змін парламент піде лише на частковий компроміс з Порошенком - політолог
publicist.in.ua

Парламент у нинішньому складі не здатен забезпечити кардинальні зміни Основного Закону.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олексій Кошель.

Разом з тим експерт вважає, що вигідну для Петра Порошенка президентсько-парламентську форму правління лишити в Україні неможливо через тиск суспільства.

"Для Порошенка, як і будь-якого глави держави, є вигідною Конституція із президентсько-парламентською формою правління.Сьогодні це є нереально. Однією із причин є те, що суспільство обирало президента під парламентсько-президентську форму правління", - зауважив політолог.

На думку Кошеля народні депутати зараз можуть піти на частковий компроміс з президентом.

"Якби не хотів Порошенко, але цей склад парламенту не може зробити кардинальні зміни Основного Закону. Максимум, на що здатен цей парламент, це - певний компроміс із президентом децентралізувати владу", - сказав політолог.

Разом з тим експерт вважає, що Порошенку вигідна Конституція, яка дасть йому можливість у подальшому провести широкі, системні реформи - від базової адміністративно-територіальної до економічної та медичної. "Глобальні зміни неможливі без змін Основного Закону", - додав політолог.

Кошель прогнозує, що Конституцію змінюватимуть у два етапи.

"Перший етап змін - це лише децентралізація. І з цим скликанням парламенту можна знайти компроміс. А серйозна реформа системи влади, яка б передбачала проведення адміністративно-територіальної реформу, посилення місцевого самоврядування вже можлива, на жаль, лише з новим складом парламенту. Наведу маленький приклад. У нас є посада керівника Київської міської державної адміністрації. І останні багато років ми граємо у гру: прийме парламент зміни до закону про столицю чи не прийме, призначить президент Кличка на посаду чи не призначить. А ми можемо просто ліквідувати посаду голови КМДА і часткові функції передати міському голові. І таким чином питання зникне з порядку денного", - пояснив Кошель та додав, що питання адміністративно-територіальної реформи теж запізнилося "більш ніж на 20 років".

Зараз ви читаєте новину «У питанні конституційних змін парламент піде лише на частковий компроміс з Порошенком - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути