пʼятниця, 15 квітня 2011 13:02

В Умані з'являться нові Ґонта та Залізняк
6

У місті Умань на Черкащині більше п'ятдесяти представників ВО "Свобода" провели марш Коліївщини. Вони мають намір поставити в Умані пам'ятник ватажкам Коліївщини 18 століття - Ґонті та Залізняку.

Як повідомив кореспондент Gazeta.ua, молодь віком від 16 до 25 років під гучні гасла, барабанний бій та зі смолоскипами в руках пройшлися вулицями міста до пам'ятного знаку, де мали спорудити пам'ятник Івану Ґонті та Максиму Залізняку. Там вони пообіцяли, що вже за рік встановлять пам'ятник героям.

Згодом колона із представників "Свободи", "Соколу" та УНСівців рушила від пам'ятника Івану Черняховському на вулиці Садовій до центру міста. Не зупинила колону і злива, яка не вщухала кілька годин. У багатьох в руках горіли смолоскипи. Молодь скандувала гасла "Ґонта прийде – порядок наведе!", "Борись за свої права!", "Геть олігархів – свободу народу!", "Нація сильна – Україна вільна!", "Наша країна – наші правила!".

За півгодини колона дійшла до символічного каменя на вулиці Радянській навпроти заводу "Мегомметр", де ще за радянських часів мали споруди пам'ятник Ґонті та Залізняку.

"Ми вшановуємо пам'ять наших героїв – дієвих борців за українські права та закликаємо усіх, хто відчуває себе їхнім нащадком долучитися за прикладом гайдамаків до спільного опору окупаційному режиму, – прокоментував заступник голови Черкаської обласної організації ВО "Свобода" Юрій Ботнар. – Вже незабаром ми розпочнемо збір документів для встановлення пам'ятника героям. Також створимо фонд для збору коштів, і кожен зможе долучитися до цієї справи".

Нагадаємо, 17 квітня у Харкові Соціал-національна асамблея (СНА) має намір провести акцію проти легальної та нелегальної імміграції до України. "Має відбутися нова Коліївщина, яка розставить все на свої місця", - вважають активісти.

Слід зазначити, Коліївщина — це селянсько-козацьке повстання на Правобережній Україні у 1768 році проти кріпосницького, релігійного та національного гніту шляхетської Польщі. Очолив це повстання виходець із запорозької бідноти Максим Залізняк, а його найближчим сподвижником став Іван Ґонта.

Зараз ви читаєте новину «В Умані з'являться нові Ґонта та Залізняк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути