понеділок, 17 січня 2011 10:34

В Україні з'явиться власний WikiLeaks

В Україні з'явиться власний WikiLeaks

Брат екс-міністра внутрішніх справ України Сергій Луценко заявив, що в Україні можуть бути оприлюднені матеріали, які компрометують нинішню владу.

"Може вибухнути український варіант "WikiLeaks" зі значно цікавішими фактами. Багато представників нинішньої влади згадають про кров на власних руках, — зазначив він. — Якщо будуть іти бульдозером, то до кінця підемо й ми".

Gazeta.ua поцікавилася у кількох експертів, яким може бути український "WikiLeaks"? Які наслідки він матиме для влади, суспільства, опозиції?

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко

— Це може бути інформація про особистих ворогів екс-міністра внутрішніх справ. Але жоден публічний скандал типу "Вікілікс" не вплине на нинішню владу. Хіба через деякий час, коли вона відчує слабість. Який би компромат не з'явився в західних чи українських ЗМІ, це не вплине на уявлення переможців про свою могутність. Для політичної ситуації це не матиме жодних наслідків.

Усе впирається в соціально-економічну ситуацію. Поки вона знаходиться під контролем діючої влади. А конфлікти всередині неї не є гострими. Компромат може спрацювати, коли ці два фактори загостряться.

Генерал-лейтенант СБУ у запасі Олександр Скіпальський

— 90% можновладців у вищих ешелонах влади ведуть подвійний спосіб життя. Так само, як і багато представників попередньої влади. Тому у нас ситуація, про яку говорив Ісус: "Хай першим кине камінь той, хто не грішний".

Ніякого потрясіння від оприлюднення таких матеріалів не буде. Українці звикли до політичних скандалів і не реагують на них. Суспільство не відчуває, що у перспективі добре, а що — зле. Можна чекати явного невдоволення тільки від реальної ситуації — коли народ зубожіє до кінця.

Народний депутат від НУНС Геннадій Москаль

— Усі ми ходимо на свободі за недоведеністю вини. Кожен, хто перебував чи перебуває на державній службі, має гріхи. І чим вище людина піднімається, тим гріхи більші. Тому все залежить від того, хто ці факти збирає і чи зважиться поділитися.

Такі речі має робити опозиція. Її обов'язок — доводити до громадян інформацію про порушення, які чинить влада. І видавати її не дрібними частинами, а всю відразу. Хоча в Україні навряд чи хто зверне увагу на такі факти. Але кільце навколо нашої держави стискається. США і Європа все голосніше вказують на згортання демократії і переслідування опозиції. Надання політичного притулку Данилишину в Чехії практично знівелює кримінальні справи проти колишніх урядовців. Адже це значить, що міжнародна спільнота ставить їх під сумнів. А реакції Заходу влада боїться найбільше. Бо можуть настати жорсткі санкції і політична ізоляція.

Колишній народний депутат України Борис Беспалий

— В Україні сьогодні і так є майданчики, куди зливаються компромати: YouTube, соціальні мережі, "Українська правда". Є видання, які публікують ту інформацію, яка цікава читачам, навіть якщо це не сподобається комусь із верхівки. Тому має бути завдання не створити новий "WikiLeaks", а захистити ті інформаційні можливості, які на сьогодні ще є.

Владі вигідні компромати, лише інспіровані нею самою. Зараз Юлія Володимирівна говорить, що її мало в інформаційному просторі. Але про неї багато інформації, та вона виключно негативна. Компромати на нинішню опозицію з'являються, хоча для цього не створено окремого ресурсу типу "WikiLeaks".

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'явиться власний WikiLeaks». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути