понеділок, 24 травня 2021 11:06

В Україні утворили офшор площею 8 млн га - Зеленський

В Україні утворили офшор площею 8 млн га - Зеленський
Зеленський заявив про політиків і бізнесменів, які вкрали землю. Фото: president.gov.ua

Попередні влади позбавили сім мільйонів українців права власності на землю. Про це сказав президент Володимир Зеленський на форумі "Україна 30. Земля".

Говорячи про земельну реформу президент сказав, що " хоче розставити всі крапки над "і".

"За 20 років з боку влади було все що завгодно, крім справ. Вони обіцяли, маніпулювали, навіть їли землю на трибуні Верховної Ради України. Лякали, що землю вагонами вивезуть за кордон.

Але найстрашніше, вони позбавили сім мільйонів громадян України їх конституційного права, права власності на землю. Люди не могли розпоряджатися землею - купувати, продавати або заповідати її. Як це робиться у багатьох країнах - США, Німеччині або Польщі.

Для українців діяв мораторій, як у Венесуелі або Північній Кореї. За часи мораторій померли майже один мільйон землевласників, а вартість гектару сільськогосподарської землі стала найнижчою у Європі", - заявив Зеленський.

За словами президента, попередні скликання Верховної Ради "не змогли не те що провести земельну реформу, а навіть розпочати обговорення відповідних законів".

"Натомість вони утворили всередині країни фактично офшор площею понад вісім мільйонів гектар. Це сірий тіньовий ринок, де землю легко купували, дуже легко продавали, збирали врожай і заробляли мільйони без сплати будь-яких податків", - сказав Зеленський.

"У 2014 році Росія анексувала у нашої держави півострів Крим. За роки мораторію деякі політики і бізнесмени вкрали у держави землю, яка дорівнює площі майже двох півостровів Крим.

Ми зробимо все, що повернути і те і інше", - заявив президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко з ОПЗЖ блокувала Раду

Зеленський сказав, що обіцяв прозорий ринок землі і це робить.

"Нарешті у квітні, подолавши шалений спротив і тисячі правок законодавчого спаму від окремих політичних партій Верховна Рада нарешті ухвалила останні ключові закони, необхідні для повноцінного старту прозорого ринку землі", - заявив глава держави і сказав про електронні аукціони з купівлі-продажу землі.

Також Зеленський заявив про закон, який "прибирає у кабінетного чиновника функцію оформляти право на землю, повертає право громадам розпоряджатися землями".

Президент на форумі підписав зміни до Земельного кодексу щодо удосконалення системи управління і дерегуляції у сфері земельних відносин.

"Який докорінно змінює землеустрій нашої держави", - заявив Зеленський.

28 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до Земельного кодексу щодо удосконалення управління й дерегуляції в галузі земельних відносин.

Торік ВР ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Закон передбачає, що купувати землю зможуть лише громадяни України. компанії, засновані українцями, держава й місцеві громади.

Запуск ринку землі відстрочили до 1 липня 2021 року. Він стартуватиме з продажу тільки паїв, які належать приватним власникам.

Зараз ви читаєте новину «В Україні утворили офшор площею 8 млн га - Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути