четвер, 13 червня 2013 16:28

В Україні ситуація настільки доведена до абсурду, що Держбюджет можна і не затверджувати - екперт

В Україні ситуація настільки доведена до абсурду, що Держбюджет можна і не затверджувати - екперт
Борис Кушнірук. Фото: dni.com.ua

В Україні щодо Держбюджету фактично все вирішують не законодавці, а урядовці, які мають можливість легко маніпулювати проведенням видатків, що зробило із бюджету "джерело дерибану з боку влади".

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

"У нас бюджет — це не інструмент виконання видаткової частини, а механізм маніпулювання проведення тих витрат, яких хоче уряд і можновладці", - висловив думку експерт.

Окрім того, він наголосив, що "на Заході виконання бюджету — це річ обов'язкова". "Уряд - або має залучити будь-які кошти, провести всі видатки, або вийти в парламент і сказати, що ми не можемо проводити видатки, бо немає достатнього фінансування", - підкреслив економічний експерт.

Також, він розповів, що в Україні зазвичай маніпулюють із видатками. "У нас часто завищують дохідну частину, щоб мати по факту її невиконання, а потім виникає можливість маніпулювання видатками, які проводяться, а які ні, бо якщо доходів достатньо, то ви маєте всі видатки провести, а якщо у вас недостатньо коштів, то розводите руками, і кажете, що не було можливості. І тоді сам уряд визначає, які видатки із існуючих він проводить", - зауважив Кушнірук.

Водночас, за його словами, подібна ситуація призводить до того, що робить не потрібним прийняття Державного бюджету.

"Ця ситуація доводить до абсурду взагалі прийняття цього документу, бо в таких випадках можна бюджет не затверджувати, бо тоді фактично все вирішують не законодавці, а урядовці, які мають можливість легко маніпулювати проведенням видатків. Я не виключаю, що вони спробують збільшити дохідну частину", - висловив думку він.

Окрім того, економічний експерт підкреслив, що на державному бюджеті збагачується влада, і не важливо яка саме, чи "помаранчева, чи блакитно-біла": "В результаті можливих змін українцям не варто чогось чекати. У нас бюджет - це джерело дерибану з боку влади. Навіть, не залежно яка це влада".

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович наполягає на перегляді Державного бюджету-2013 за підсумками першого півріччя цього року.

Зараз ви читаєте новину «В Україні ситуація настільки доведена до абсурду, що Держбюджет можна і не затверджувати - екперт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути