Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2013 17:30

У "Свободі" не хочуть допускати осіб із судимістю до виборів

У "Свободі" не хочуть допускати осіб із судимістю до виборів
Фото: tsn.ua

Балотуватися до парламенту особам із судимістю дозволяти не можна.

Таку думку висловив народний депутат від партії ВО "Свобода" Михайло Головко, коментуючи рекомендації Венеціанської комісії та ОБСЄ щодо змін до виборчого законодавства України.

Він зауважив, що хоч "Свобода" і підтримує євроінтеграційний напрямок України, однак з деякими рекомендаціями міжнародних інституцій не згодна.

Так, зокрема, в партії не згодні із рекомендацією Венеціанської комісії скасувати вимогу для кандидатів у народні депутати щодо обов'язково проживання на території України протягом 5 років.

"Рекомендації, щодо надання особам які проживають на території країні менше 5 років, права балотуватися, ми не підтримуємо. В нашій програмі ми навіть пропонуємо збільшити цей термін — до 10 років", - зауважив "свободівець".

Крім того, у "Свободі" і проти скасування заборони балотуватися особам, які мають судимість.

"Звісно, що ми це теж не підтримуємо. В нашій програмі вказано, що особи, які мають судимість, не мають права балотуватися. Крім того, після оприлюднення такої інформації, ми будемо вимагати, щоби кандидати були позбавлені права (балотуватися — ред.), чи були зняті з реєстрації. Навіть, якщо вони вже стали народними депутатами, вони мають бути позбавлення такої можливості", - підкреслив Головко.

Водночас, на його думку, варто звертати уваги на зовсім інші норми виборчого законодавства, які варто було б вдосконалити.

"Треба говорити про рівний доступ всіх учасників виборів до ЗМІ, заборонити платну політичну рекламу мінімум за три місяці до виборів, під час всієї виборчої кампанії. Бо це є дискримінаційна норма, яка не дає можливості партіям, які не мають капіталу, конкурувати на рівні з політичними силами, за якими стоїть великий бізнес, олігархи і великий капітал. Також ми наполягаємо,що має бути рівна участь всіх учасників виборів у виборчій комісіях. Бо на сьогодні це теж є дискримінаційна норма, адже не всі політичні партії можуть мати своїх представників у виборчих комісіях і, відповідно, контролювати процес і чесність проведення виборчої кампанії. Це теж велика проблема", - наголосив Головко.

 

Зараз ви читаєте новину «У "Свободі" не хочуть допускати осіб із судимістю до виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути