Ексклюзиви
пʼятниця, 28 червня 2013 17:15

"В разі обрання Януковича на другий термін у нього відпаде бажання контролювати все" - екс-мер

"В разі обрання Януковича на другий термін у нього відпаде бажання контролювати все" - екс-мер
Фото: obozrevatel.com

Президент Віктор Янукович запропонував правильну концепцію реформування місцевого самоврядування. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав колишній мер Черкас Серігй Одарич.

"Вона передбачає переміщення акцентів як із повноважень, так і фінансового ресурсу — на місця. Та я не вірю, що це втілять раніше 2015 року. Будь-яка влада на першому терміні прагне централізувати функції, тримати ситуацію у руках. Є надія, що в разі обрання Януковича на другий термін у нього відпаде бажання контролювати все. Керувати містом дуже складно. Країною — ще важче. У керівника неминуче виникне бажання зняти навантаження з себе та свого штабу й залучити до управління більшу кількість людей. Цей момент настане тоді, коли президент зрозуміє, що він не спроможний з одного кабінету керувати всією країною. Питання тільки, коли це розуміння настане і в кого — чинного глави держави чи наступного", - зауважи він.

За його словами, через надмірну централізацію важливі рішення щодо країни ухвалюють невелика кількість осіб.

"Вони фізично не здатні робити більше. Цей клубок нерозв'язаних проблем щодня зростає. Через те буде колапс. Система управління розвалиться. Зважаючи на фінансову ситуацію в державі, резерв міцності — на два роки. Економічне становище більш-менш стабільне, але є проблема: щодня відправляємо "Газпрому" десятки мільйонів гривень за надто дорогий газ. Міжнародні фонди не хочуть нам позичати, бо розуміють — кошти ми переправляємо Росії", - наголосив політик.

На думку Одарича, в Україні є всі можливості починати всі реформи одразу.

"Є лише питання обмеженості ресурсів. Тому я починав би із комунального господарства й теплової енергетики. Ці галузі надто енерговитратні й потребують великих грошей. Реформа дає змогу за два-п'ять років повернути інвестиції й отримати економічний ефект. Сюди можна залучити серйозні кошти та створити мільйони робочих місць. Базові речі можна реалізувати за п'ять-шість років. У Грузії це вдалося зробити вдвічі швидше. Але їм було легше — менша країна, та ще й зруйнована війнами. У грузинів не було потужних фінансово-олігархічних кланів. У нас і держава більша і, на жаль, олігархічні групи опиратимуться реформам. Мало державних діячів, які думали б про країну. У нас усі — політики. Щойно постає питання про серйозні кроки, одразу якийсь керівник штабу каже: "Стоп, це підірве рейтинг, ми програємо вибори". Має бути хоча б десяток осіб, команда однодумців, які не зважатимуть на це. Без політичної волі реформи неможливі. Другий фактор — високий рівень корупції", - зауважив Одарич.

Повністю інтерв'ю читайте тут:

Зараз ви читаєте новину «"В разі обрання Януковича на другий термін у нього відпаде бажання контролювати все" - екс-мер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути