вівторок, 29 серпня 2023 00:05

В Польщі затримали російських агентів, частина з них – українці

В Польщі затримали російських агентів, частина з них – українці
В Польщі затримали агентів РФ. Фото: ТСН

В Польщі викрили найбільшу в історії мережу російської розвідки.

Серед 16 членів аж 12 є громадянами України. Деякі з них мають статус біженців у сусідній країні, а дехто вже перебував у Польщі раніше, пише польське видання Rzeczpospolita.

Наймолодший агент Росії – 16-річний українець.

Серед підозрюваних є студенти з Білорусі, один росіянин – молодий хокеїст із Заглембе Сосновець.

Після розкриття шпигунської мережі у Польщі закликають посилити нагляд за біженцями із сусідніх країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського анонсували "сюрпризи" для "великої" Росії

"Польща має величезну проблему. Наші служби повинні проникнути в кола іноземців зі сходу, їхні спільноти в Інтернеті", – вважає генерал Вальдемар Скшипчак, колишній командувач Сухопутних військ.

У польських регіонах біля кордону з Україною шпигуни, завербовані ГРУ – російською військовою розвідкою, встановлювали камери на залізничних шляхах і готували диверсії.

Серед наказів, які вони отримували, були підриви потягів, що перевозили зброю в Україну, підпали і навіть вбивства.

Мережу вдалось викрити, оскільки перехожий помітив об'єктив камери на деревах вздовж важливої ділянки колії, біля мосту, де поїзди повинні знижувати швидкість. Камера працювала на сонячних батареях і передавала відео онлайн, яке відкривалося за допомогою пароля.

У Польщі вважають, що Росія береже своїх розвідників, а тому вирішила доручити роботу з підривів потягів аматорам. За даними експертів, вони могли впоратися з таким завданням.

Польські експерти додають, що серед біженців з України є багато уродженців східних регіонів, які є лояльними до Росії, навіть попри війну.

"Звернімо увагу на людей, які надмірно цікавляться транспортом, що прямує на схід, військовими частинами або енергетичною інфраструктурою – над цими об'єктами працюють російські служби", – зазначає Жарин.

Колишній народний депутат України Віктор Медведчук, якого обвинувачують у державній зраді, створив у Росії новий "політичний рух" під назвою "Другая Украина".

На території РФ Медведчук опинився після того, як його минулого року обміняли на 200 українських захисників. До нового руху зрадника долучились політичні коментатори, депутати місцевих рад від ОПЗЖ, обвинувачені в державній зраді і сепаратизмі та політтехнологи, які втекли з України.

Проєкт із кінця січня 2023 року розпочав свою діяльність у російських соцмережах.

Зараз ви читаєте новину «В Польщі затримали російських агентів, частина з них – українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути