четвер, 27 квітня 2023 11:23

ЗМІ назвали зрадників, які допомагають Медведчуку в Росії

ЗМІ назвали зрадників, які допомагають Медведчуку в Росії
Колишній нардеп Віктор Медведчук в Росії організував новий "політичний рух". Фото: dw.com

Колишній народний депутат України Віктор Медведчук, якого обвинувачують у державній зраді, створив у Росії новий "політичний рух" під назвою "Другая Украина".

На території РФ Медведчук опинився після того, як його минулого року обміняли на 200 українських захисників. До нового руху зрадника долучились політичні коментатори, депутати місцевих рад від ОПЗЖ, обвинувачені в державній зраді і сепаратизмі та політтехнологи, які втекли з України. Про це йдеться у матеріалі "Схем".

Проект "Другая Украина" із кінця січня 2023 року розпочав свою діяльність у російських соцмережах.

"Там його спікери повторюють або доповнюють меседжі російської пропаганди, які підхоплюють і цитують підконтрольні Кремлю медіа. Мовляв, Україною керують "божевільні нацистські бандити", які намагаються нав'язати "сатанізм і беззаконня", а Володимир Зеленський розв'язав "священну війну", "осквернивши Києво-Печерську лавру"", – йдеться в матеріалі.

Видання розповідає про осіб, обвинувачувані в Україні за тяжкими кримінальними статтями, які долучилися до руху Медведчука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд дав по 15 років тюрми двом зрадникам

Володимир Скачко, обвинувачений у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Його з березня 2019 року розшукує СБУ. У Офісі генпрокурора повідомили "Схемам", що Скачко перебуває в Москві, але відомостей про те, як він виїхав з території України, немає.

Юрій Дудкін – "політичний експерт", який у 2021 році отримав підозру в державній зраді та порушенні рівноправності громадян. Звинувачення на свою адресу він назвав наступом на свободу слова. Його справу розглядають "заочно". Оскільки за даними Офісу генпрокурора, в червні 2022-го 62-річний Дудкін виїхав з України. "Схеми" з'ясували, що він виїхав у напрямку Польщі через пункт пропуску "Рава Руська".

Денис Жарких – колишній український журналіст, публічні висловлювання якого доручав перевірити ексгенпрокурор Юрій Луценко. За інформацією "Схем" у одному з правоохоронних органів, Жарких перетнув українсько-словацький кордон у вересні 2022 року. Прикордонна служба не пояснила, на яких підставах 55-річному Жарких дозволили виїхати під час воєнного стану. Невідомо також, якими є результати перевірки діяльності Жарких у 2018 році.

Андрій Мішин – політтехнолог, який у січні 2023 року втік із України до Росії через Польщу і Білорусь. Про це Мішин сам розповів російським ЗМІ – начебто злякався українських спецслужб. Він – політтехнолог, який щонайменше десятиліття працює на Віктора Медведчука: у 2013-му був спікером жіночого політичного клубу "Українського вибору", відвідував ефіри його проросійських телеканалів як експерт. Прикордонна служба не пояснила, на яких підставах 57-річному Мішину дозволили перетнути кордон під час воєнного стану.

За інформацією "Схем", до "Другой Украины" також долучилися: політолог Олександр Потьомкін, який у 2021 році пропонував Володимиру Зеленському віддати владу Віктору Медведчуку. Його точне місце перебування нині невідоме. Серед зрадників також журналіст Олег Ясинський, який мешкає в Чилі, критик декомунізації в Україні, та Олена Броницька, яка агітувала щеплюватися російською вакциною і нахвалювала Медведчука.

До руху також увійшли Павло Карназицький, білорус, депортований з України за антиукраїнські матеріал та Олександр Дудчак, політтехнолог із російським паспортом. А також Кирило Молчанов, 35-річний політтехнолог та Руслан Коцаба, обвинувачений в Україні у державній зраді, перебуває у США.

Суд арештував приховані активи дружини підозрюваного у державній зраді екснардепа Віктора Медведчука у металургійному гіганті України на понад 1 млрд грн. Арештовано корпоративні права Оксани Марченко в АТ "Запорізький завод феросплавів".

Підозрюваний у державній зраді й сприянні діяльності терористичної організації колишній народний депутат від "Опозиційної платформи ‒ За життя" Віктор Медведчук отримував від Кремля великі суми грошей. Також РФ вливала кошти в його оточення. Про це сказав начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ назвали зрадників, які допомагають Медведчуку в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути