четвер, 08 листопада 2012 13:25

В опозиції не було запасного плану, як діяти в нинішніх умовах - політолог

В опозиції не було запасного плану, як діяти в нинішніх умовах - політолог
Володимир Фесенко. Фото: glavred.info

В опозиції не можуть вирішити, як краще вийти із ситуаціїї щодо перевиборів, але участь у них їм таки доведеться взяти.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

Він наголосив, що певні ознаки слабкості опозиції таки є, але вони виникли набагато раніше, а сьогодні вже просто в чергове проявилися.

"Проблема в іншому. Мені здається, що в опозиції не було чіткого запасного плану, як діяти в нинішніх умовах. Те, що очікувалося, що вкрадуть частину голосів, що не дадуть перемогти в багатьох мажоритарних округах — це зрозуміло. Але для опозиції стало сюрпиризом, несподіванкою сам факт перемоги їхніх кандидатів по багатьох округах — у Києві, Київській області та в інших регіонах. І тут виникла проблема — як захистити", - наголосив експерт.

Фесенко додав: "Тут вже виникла проблема влади. Бо у влади теж не було запасного сценарію, як діяти за таких умов, коли перший підрахунок фактично фіксує перемогу кандидата від опозиції. Далі почали діяти, на мій погляд, у найгірший спосіб — просто почали грубо підтасовувати результати, або використовувати технології або скасування голосування по окремих дільницях, як по округу Засухи, або псувати деякі бюлетені".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік Тимошенко просить світ не визнавати українські вибори

"Затягування підрахунку голосів, на жаль, призвело до серйозних зауважень з боку міжнародних спостерігачів і головне, воно викликало нинішню напругу, конфлікт. В цьому проблема", - підкреслив політолог.

Саме тому ЦКВ, за словами Фесенка прийняло нестандартне рішення про перевибори, бо закон про вибори народних депутатів не врегульовує подібну ситуацію належним чином.

"Треба шукати вихід з цього глухого куту. І в опозиції на цьому ґрунті виникає ще одна проблема — внутрішні суперечки, але не міжпартійні, а суперечки між радикально-революційним крилом і більш поміркованим. Перше крило вимагає: "або все або нічого, давайте революцію робити". Але як її робити, коли народ не підтримує, народ проголосував за опозицію на виборах, але не хоче сам виходити на Майдани. Тому радикальна революційна стратегія за таких умов не спрацює", - пояснив він.

Натомість, за словами політолог, інша лінія опозиції — більш практична.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів махнули рукою на проблемні округи: "Ми все одно сформуємо більшість"

"Її, мені здається, опозиціонери або бояться сформулювати і хочуть її, можливо, реалізувати тишком-нишком, поступово, щоби не викликати обурення чи критики з боку своїх колег та частини виборців. Або просто вони ще її остаточно не сформулювали. Тут і психологія внутрішніх протиріч і внутрішньої дискусії і неготовність до розв'язання нинішніх проблем", - наголосив Фесенко.

Водночас, він переконаний, що об'єктивно візьме гору прагматичне крило.

"Іншого виходу немає. Радикальний сценарій зараз нереалістичний. От Тимошенко закликає не визнавати перевибори в 5-ти округах. Ну добре, не визнають. І що? Адже все рівно за необхідні зміни до закону буде голосувати ВР. От призначать вибори, і що, не брати у них участі? На мій погляд, це теж не зовсім розумний варіант, - підкреслив Фесенко. - Тому, думаю, публічно вони (опозиція) будуть заявляти, що не визнають перевибори, а фактично будуть змушені брати в них участь".

Зараз ви читаєте новину «В опозиції не було запасного плану, як діяти в нинішніх умовах - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути