вівторок, 09 жовтня 2012 16:56

В Митному союзі Україна перетвориться на імпортера російської електроенергії - експерт

В Митному союзі Україна перетвориться на імпортера російської електроенергії - експерт
Сергій Дяченко. Фото: glavcom.ua

Україна може перетворитися на імпортера російської електроенергії, якщо приєднається до Митного союзу, і навіть обіцянка Росії знизити ціну на газ не врятує ситуацію.

Таку думку Gazeta.ua висловив провідний експерт з енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко, коментуючи заяву прем'єр-міністра Миколи Азарова про те, що Росія дозволить знизити ціну на газ до $ 160 за 1 тис куб. м., в разі приєднання України до Митного союзу.

"З економічної точки зору, для України це буде означати просту річ: 160 доларів — це не внутрішня російська ціна на газ, це вище. Так, це суттєво менше, ніж ми маємо зараз, але вища ніж в Росії. Для України це значить, що наші енергоємні промисловості, а це ключові сфери, в рамках Митного союзу будуть програвати конкурентну боротьбу своїм колегам з Росії, в яких залишиться більш дешева сировина", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ демонструє м'який тиск, пропонуючи Україні дешевий газ в обмін на Митний союз - експерт

Окрім того, на його думку, частина української електроенергетики "в цій ситуації буде програвати конкурентну боротьбу росіянам та країнам-членам Митного союзу".

"В такій ситуації, по-тихеньку росіяни будуть скуповувати цю промисловість. Наша електроенергетика почне поступово заміщатися на російську, і ми почнемо перетворюватися на імпортера російської електроенергії", - додав експерт з енергетичних програм Центру Разумкова.

Також він зазначив, що серед економічних наслідків приєднання до Митного союзу - можливе збільшення товарообігу в рамках СНД. "Наші енергоємні галузі, які, начебто, мали виграти, програють", - зазначив Дяченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров: Приєднання до Митного союзу дозволить знизити ціну на російський газ до $ 160 за 1 тис куб м

За його словами, Україна втрачає "суб'єктність зовнішньоторговельної політики, і відповідно ми мусимо відмовитись від європейської інтеграції як самостійної політики".

На думку експерта, приєднання до Митного союзу - це хрест на європейській інтеграції України, бо країна втратить суб'єктність зовнішньо-економічної політики. "Митна політика проводиться з єдиного центру, і зрозуміло, що там буде домінувати Росія", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грищенко: Україна впритул наблизилася до асоціації з ЄС

"Ми будемо повністю залежати від політики, яку буде проводити Росія в цьому контексті. Тобто асоційована угода, майбутнє членство — все це ми можемо забути. Для України членство в Митному союзі — це геополітична переорієнтація і зміна орієнтирів. Це політичний крок, це не зовнішньо-торговельний крок. Дуже серйозний крок, який визначить наше майбутнє на декілька десятиріч", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «В Митному союзі Україна перетвориться на імпортера російської електроенергії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути