пʼятниця, 11 жовтня 2024 19:45

У Міносвіти підтримали заборону російської на території шкіл

У Міносвіти підтримали заборону російської на території шкіл
Відповідно до закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" мова освітнього процесу - українська.

Міністерство освіти і науки підтримало законодавчу ініціативу щодо заборони спілкуватися російською мовою на перервах у в українських школах.

Про це сказав міністр Оксен Лісовий під час години запитань до уряду у Верховній раді 11 жовтня, повідомили "Суспільне".

"Щодо законопроєкту, ініціативи пані Наталі Піпи, то Міністерство освіти підтримало законопроєкт з деякими зауваженнями", - сказав міністр щодо законодавчої ініціативи про заборону спілкуватися у школах російською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови - не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

Також Лісовий сказав, що у будь-яких рішеннях, які захищають українську мову, треба передбачити можливість "рівноцінного, рівноправного розвитку мов національних спільнот Європейського Союзу".

"Це безумовно ні в якому разі не поширюється на мову країни-агресора. Ми розуміємо, що мова використовується як зброя, як передумова для агресії", - сказав міністр.

Лісовий наголосив, що Міносвіти "дбає про мови корінних народів, мови національних спільнот і перш за все за розвиток української мови".

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №12086 про українськомовне середовище у школах. Законопроєкт зобовʼязує розмовляти українською на перерві, шкільному подвірʼї, стадіоні та усій території школи, повідомила авторка законопроєкту, народна депутатка Наталія Піпа.

Відповідно до закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" мова освітнього процесу - державна.

Зараз ви читаєте новину «У Міносвіти підтримали заборону російської на території шкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути