середа, 19 грудня 2012 21:51

У якій формі редагуватиметься Конституція ще не відомо - "реігонал"

У якій формі редагуватиметься Конституція ще не відомо - "реігонал"
Володимир Олійник. Фото: ckpr.com.ua

У закон про референдум ще можуть вноситися певні зміни.

Таку думку Gazeta.ua висловив народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник, коментуючи заяву спікера Володимира Рибака щодо того, що нову редакцію Конституції повинен приймати парламент і це не може бути вирішено на референдумі.

"Регіонал" підкреслив, що нічого такого, що суперечить закону про референдум, у цьому немає.

"У 13-му розділі Конституції чітко прописана процедура. Її не оминути. Тим паче, сьогодні є Конституційна асамблея, яка робить певні напрацювання. І як ми їх будемо реалізовувати, поки що ніхто ще не знає — чи це будуть зміни, чи нова редакція Основного закону. У той же час, було б добре, якби ми поєднали те, що визнається як світова практика — рішення приймає Верховна Рада і референдум це освячує. Тоді, звісно, змінювати Конституцію буде не так легко, як це робили у 2004 році", - наголосив він.

Водночас, нардеп нагадав, що є рішення Конституційного суду 2005 року де написано, що результати референдумів є обов'язковими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Референдум можна використати для встановлення тоталітарного режиму" - правник

"Це потрібно для того, щоби не було ситуації, яка сталася у 2002 році, коли референдум був не обов'язковим, рекомендаційним. Але, як на мене, мінімум дві речі парламент сам не подолає — скасування або значне звуження недоторканості депутатів, і друге — навряд чи у ВР самі вирішать питання скорочення кількості депутатів. Бо там є мотивація. Тому тут було б добре, якби своє слово сказало українське суспільство", - підкреслив він.

Олійник також не виключає, що до закону про референдум ще можуть вноситися певні зміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підписавши закон про референдум, Янукович підтримав низку неконституційних положень - експерт

"Зміни можуть бути. Я би із задоволенням переглянув би спосіб формування дільничих окружних комісій. Там, на мій погляд, можна було б це розширити, прописати, як це було у старому законі, де голова облради за поданням громадських, політичних організацій, або й сама рада як колегіальний орган, формує таку дільницю і вносить пропозиції до ЦВК щодо окружних комісій. Це було б добре. Механізми можна удосконалювати", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «У якій формі редагуватиметься Конституція ще не відомо - "реігонал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути