середа, 19 вересня 2012 11:28

В Ірпені на виборах владі протистоїть "типу опозиція"

Українська влада не втомлюється запевняти, що парламентські вибори будуть чесними та демократичними. Цензури, каже влада, нема, закон про вибори, каже, дуже демократичний, конкуренція між кандидатами – аж ого-го, бо нікому не забороняли брати участь у виборах.

 

Але ось візьмемо округ-чемпіон по кількості зареєстрованих кандидатів – 95-й округ на Київщині: тут їх 48. Поглянемо на цю битву зблизька.

Хто вони, кандидати, і хто вони, реальні лідери серед цих кандидатів?

Головний від партії влади - це народний депутат, "регіонал" Петро Мельник. Рейтинг ПР в місті коливається приблизно на рівні 12-13%, рейтинг кандидата, за останніми даними соціологічної групи "Рейтинг" десь в районі 18-19% (газета "Сегодня за 17.09") Здобув він його перманентною інтенсивною виборчою кампанією протягом 3-х останніх років – всі ці роки виборці по його бігбордах дізнавалися про пору року і дату календаря ( в шапці, в костюмі, в сорочці, з квітами, з паскою ). Мельник активно їздив по всіх заходах в районі, урочисто відкривав. При цьому завжди відмежовувався від ПР і казав, що партія - то партія, а він сам по собі. Реклама здійснювалася виключно за бюджетні гроші, бо кожен раз на ній згадувалася державна Податкова академія.

В Ірпені ситуація однозначна. В районі Мельник всю роботу будує, приносячи дари, придбані за бюджетні гроші, та розказуючи, як багато зробив для Ірпеня, не згадуючи про ПР.

В`ячеслав Кутовий. Рейтинг "Батьківщини" – 29%. Кандидата ніхто не знає. Очолює організацію "Фронт змін" у районі. Рейтинг у організації є, але її самої немає. Займається переобладнанням автомобілів на газ і торгівлею цим газом.При цьому сам кандидат та бізнесмен всіляко відхрещується від свого бізнесу.

На всіх зустрічах з виборцями в окрузі Кутовий стверджує, що він газом не торгує, а займається виключно опозиційною діяльністю, а "чутки" про торгівлю газом розповсюджують його недоброзичливці.

Чому він так категорично заперечує цей факт? Як відомо, газом в Україні можуть торгувати лише ті, хто працює під патронатом Дмитра Фірташа та міністра Юрія Бойка. А кандидату від "об'єднаної опозиції" натяки на це ні до чого.

Тим часом, якщо подивитися два офіційні сайти - сайт Центральної виборчої комісії та сайт ТОВ "ГАЗОВИК" - легко побачити, що Кутовий каже неправду своїм виборцям (важко припустити, що він обдурив ЦВК, приписавши собі ТОВ "Газовик").

Як може скласти конкуренцію провладному кандидатові, такий "опозиціонер", аніскільки незрозуміло. В окрузі абсолютно ні для кого не є таємницею, що насправді Кутовий ніколи не був опозиціонером, а більшу частину свого життя саме торгував газом, як оптом ( хоча дані про обсяги оптової торгівлі на сайті ТОВ "Газовик" не наводяться), так і в роздріб через мережу автомобільних заправок по всій Україні. Приміром, на тому ж сайті згадується понад 500 заправок по всій Україні, наводяться адреси цих заправок, у тому числі 12 заправок в Києві та 8 заправок у Київській області.

Лише на території 95-го виборчого округу є кілька заправок ТОВ "Газовик" в селі Софіївська Борщагівка, дві - у Вишневому, в Боярці та в Бучі) та парк газовозів з цистернами до 58 куб.м.

Олександр Юраков. Рейтинг "Удару"- 17%. Кандидата ніхто не знає. Член наглядової ради "Укртранслізингу". Свого часу був директором цього підприємства, створеного Георгієм Кирпою на майні "Укрзалізниці" (підприємству переданий увесь рухомий склад УЗ. Тепер УЗ орендує у підприємства колись належні їй вагони). Внаслідок маніпуляцій з випуском акцій підприємство перейшло під контроль Ахметова та сім'ї Януковича. За заслуги при передачі підприємства з державної у приватну власність Юракова нагородили членством у Наглядовій раді.

Як пише у своєму розслідуванні сайт "Українська правда" ("Олігархи на виборах: каток Ріната Ахметова" ), за документами ЦВК, Юраков є директором ТОВ "Л.І.Т.груп", що займається залізничними перевезеннями цистернами та напіввагонами. Кінцевим власником цього підприємства є австрійська фірма правої руки сім`ї Януковича - регіонала Антона Пригодського "T.S.L. - Trading and Shipping Logistics GmbH".

Дмитро Войцех, самовисуванець. "Побив горшки" з Мельником. Розпочав виборчу кампанію з "компромату" на себе – розповсюдив листівки на яких зображені він і Юлія Тимошенко в есесівській формі. Ці листівки бачило все місто. Всі поінформовані джерела стверджують, що "побив горшки" не по справжньому, а з метою відтягування на себе електорату Тимошенко.

Сергій Доротич, неочікуване самовисунення. Зробив стрімку кар'єру при прем'єрі Тимошенко завдяки членству в БЮТ. На жодній посаді не затримувався надовго (6-8 місяців) Остання посада – заступник Міністра регіональної політики В.Куйбіди. Директор "Укрпрофтуру", що займається майном профіспілок. Кілька тижнів тому одного з працівників "Укрпрофтуру" затримали за хабар у розмірі 300 тис.доларів.

Юрій Цікаленко, ще один самовисуванець, член Партії регіонів. З цим кандидатом пов'язана історія, гідна за напругою та пристрастями жорсткого детективу. З самого початку депутат облради від ПР, заслужений тренер України з боротьби, Цікаленко боровся з Мельником за висунення від ПР. Що зіграло вирішальну роль у виборі, невідомо. Але після програшу за висунення від ПР Мельнику йому заборонили самовисуватись. Наполегливий кандидат в кандидати, однак, на цьому не зупинився. Подейкують, що в ніч з 9-го на 10-е серпня він отримав "добро" на висунення від Миколи Азарова. На зустрічі з Мельником Азаров був невблаганним, і 11-го Цікаленко подав документи на реєстрацію кандидатом, а 15-го був зареєстрований.

Євген Жовтяк, висунутий партією Українська платформа "Собор". Скидається на те, що він є єдиним реально опозиційним до влади кандидатом. Для Жовтяка Ірпінський округ є "рідним", саме тут він тричі ставав народним депутатом, перемагаючи, зокрема того ж Петра Мельника. На цих виборах, за соціологічними опитуваннями, так само лише Жовтяк складає реальну опозицію Мельнику, але, схоже, ті вибори не йтимуть ні в яке порівняння з нинішніми за фінансовими інвестиціями та жорсткістю адмінресурсу, який застосовуватиметься, тому висуванцю "Собору" буде вельми непросто.

Ще 41 ентузіаст в боротьбі за депутатський мандат, є суто технічними учасниками забігу. При цьому з них мінімум близько 25 від Петра Мельника, і були висунуті з метою домінування у виборчих комісіях.

Які висновки можна зробити щодо боротьби в 95-му окрузі?

В окрузі яскраво проявилася боротьба в середині ПР і заробляння так званою опозицією на продажу округів не просто тому, хто більше заплатить, а навіть "ідейним" противникам. Бо ж, якщо, приміром, намалювати схему зв'язків учасників битви за "ірпінський" мандат з "партією влади", вимальовується щось дуже мало схоже на протистояння "влада-опозиція"

Петро Мельник, як неважко спрогнозувати, і надалі буде наголошувати на своїй самодостатності та відхрещуватись від ПР, у якої рейтинг суттєво нижчий. Буде намагатися зберегти напрацьований за три роки рейтинг, підкріпивши його фальсифікаціями. Головний метод – максимальна прописка мертвих душ та виявлення виборців, які точно на вибори не підуть. Далі за них проголосують студенти Податкової академії, яких возять від дільниці до дільниці. Головне, щоб списки цих виборців були в руках своїх членів комісій. За результатами висунення кандидатів у депутати П. Мельник зможе у кожну дільничну комісію запропонувати 45 членів (20 від партій, 20 від їх висуванців і 5 від самовисуванців).

Вячеслав Кутовий намагатиметься дотягнутися до рейтингу Ю.Тимошенко та докупити голосів.

Олександру Юракову рейтингу Кличка для перемоги, поза сумнівами, не вистачить, тому він найактивніше взявся за "благодійність".

Дмитро Войцех в інтересах Мельника боротиметься за виборців "Батьківщини", Юрій Цікаленко боротиметься проти Мельника.

Євген Жовтяк змушений буде шукати способів грамотно довести 70% виборців, які налаштовані опозиційно, справжній розклад сил на окрузі та подбати про надійних людей в ДВК.

Чим завершиться "ірпінська" кампанія?

Поки що результат "битви" є прогнозованим. Втрутитися може лише один Х-фактор:виборці. Але для цього вони мають захотіти побачити реальну розстановку сил, а не довіритись поверховій "картинці" в стилі "чорне-біле", або "влада-опозиція". А ще докласти зусиль, аби щось змінити – зробити свідомий вибір, проголосувати і відстояти свій голос.

Зараз ви читаєте новину «В Ірпені на виборах владі протистоїть "типу опозиція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути