понеділок, 26 вересня 2022 01:37

В Ірані на протестах загинули десятки людей, президент країни пригрозив протестувальникам

В Ірані на протестах загинули десятки людей, президент країни пригрозив протестувальникам
Попри жорстокі репресії, іранська влада не може придушити протести. Фото: Getty Images

В Ірані на протестах проти уряду загинуло вже близько 40 осіб, сотні затримані. Президент країни виступив з публічними погрозами на адресу протестувальників.

На цю мить протести відбуваються в більшій частині з 31 провінцій Ірану, повідомляє BBC.

Президент Ірану Ібрагім Раїсі заявив, що необхідно рішуче боротися з протестами, оскільки протестувальники нібито виступають проти безпеки та спокою в держави. Події в Ірані він назвав "масовими заворушеннями" і пообіцяв максимально жорстку реакцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи продовжить Іран постачати дрони-камікадзе Росії: що кажуть у ЗСУ

Зараз в країні йдуть масові затримання. Силовики затримали сотні людей, так, лише в північно-західній провінції Гуйлан затримано 739 протестувальників, у тому числі 60 жінок.

На тлі протестів іранські реформісти закликали до скасування обов'язкового дрес-коду для жінок, який містить хіджаб, а також до вирішення мирних демонстрацій.

Тим часом силовики ведуть по людях вогонь бойовими патронами, про що повідомляють міжнародні правозахисники. За їхніми даними, вбито не менше 19 осіб, тоді як протестувальники говорять про десятки убитих, в цілому приблизно 40 розстріляних. Також затримано щонайменше 11 журналістів незалежних ЗМІ.

Іранці вийшли на масові протести через загибель дівчини. Дівчину, якій було 22 роки, затримала в Тегерані так звана "поліція моралі" через неправильне носіння хіджабу. Через кілька днів вона померла. За офіційною версією - через серцевий напад, але активісти зазначили, що її жорстоко побили під час затримання, повідомляють місцеві ЗМІ.

24 вересня повідомлялося про те, що близько 26 людей загинули під час масових протестів в Ірані. Не менше 211 осіб затримали, проте протести придушити не вдалося, вони продовжили розростатися.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані на протестах загинули десятки людей, президент країни пригрозив протестувальникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути