субота, 12 лютого 2011 14:46

В Інституті нацпам'яті говорять про шматок хліба, а не національну пам'ять - Юхновський

В Інституті нацпам'яті говорять про шматок хліба, а не національну пам'ять - Юхновський

Колишній керівник Інституту національної пам'яті Ігор Юхновський вважає, що мета нинішньої влади знищити інститут:

"Але зустрівши загальний опір громадськості, вони мусили щось видумати, - розповів він у коментарі кореспонденту Gazeta.ua. - Розцінили старих працівників інституту як націоналістів та придумали як їх замінити на своїх. Здається, ця зміна і зроблена для того, щоб всіх звільнити та нових набрати. 70 працівників, які там будуть числитися, не зможуть виховувати в людях національну пам'ять. Зараз Інституту немає. Є ліквідаційна комісія, яка описує майно".

Він говорить, що після звільнення колишніх керівників установи, працівники думають не про роботу, а про виживання:

"Якщо немає керівників, то хто буде боротися? Ті люди, які працювали в інституті, намагаються підшукати собі роботу. Вони знаходять у вкрай поганому стані. Говорити про великі наміри та нові ідеї не приходиться. Зараз в Інституті говориться про збереження куска хліба, а не про національну пам'ять".

Юхновський вважає, що першочергова задача Інституту - створення історичної пам'яті у нації.

"Я намагався зробити цей інститут впливовим, поставити його на ноги. А що з ним буде тепер я зрозуміти не можу. Треба на круглих столах та конференціях обговорювати важливі питання. Так створюється загальновизнана історична пам'ять. Пізніше вона стане національною й консолідує усе суспільство. Таких круглих столів треба робити цілу серію, окремо по кожній важливій темі. Наприклад, була Друга світова війна, нищення українців у 20-30 роках, створення незалежної країни. Все це треба обговорювати з найбільшої кількості громадських діячів. А оформлювати та підсумовувати ці дискусії має невелика кількість людей з Інституту національної пам'яті".

Нагадаємо, що нещодавно Кабмін перевів Український інститут національної пам'яті у сферу управління уряду. Там заявляють, що не мають намірів понижати статус установи. При цьому штатний розклад зменшили на третину. Згідно з рішення уряду, гранична чисельність працівників Українського інституту національної пам'яті становить 70 людей. Урядове положення 2006 року передбачало граничну чисельність у 105 людей.

Зараз ви читаєте новину «В Інституті нацпам'яті говорять про шматок хліба, а не національну пам'ять - Юхновський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути