вівторок, 10 вересня 2019 12:32

В економічних законопроектах не мають фігурувати інтереси олігархів - експерт

В економічних законопроектах не мають фігурувати інтереси олігархів - експерт
Експерт Анне Бикова прокоментувала законопроект №1210

30 серпня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №1210 про внесення змін до Податкового кодексу.

Аполітичність, відсутність політичного та бізнесового впливу - такою на думку експертів має бути законодавча політика нового парламенту.

"Економічні законопроекти, як маркер: у них не мають бути враховані інтереси олігархів, навіть тих, хто має вже і так маэ високий вплив", - заявила в ефірі одного з телеканалів політичний експерт Анне Бикова, коментуючи можливі зміни у Податковому кодексі щодо підвищення рентної плати для залізорудних гірничо-видобувних підприємств.

Нагадаємо, що відповідний законопроект №1210 набув резонансу після того, як з'ясувалось, що напередодні його внесення до парламенту Ігор Коломойский оприлюднив цю ініціативу у інтерв'ю одному з видань. Це стало приводом для жорсткої критики з боку експертної спільноти та звинувачень у ангажованості законопроекту.

"Тут одразу є суб'єкти, які вважаються ключовими, як Коломойський, який нібито травить опонентів. І такі законопроекти, якщо виникає такий ризик, на мою думку, вони мають бути розглянуті у всіх комітетах" - зауважує Анне Бикова. "Я як економіст, можу сказати, що все що пов'язано з економікою, гоками, металургами - це прямий економічний зв'язок. Підвищена рента - змінюється ціна, ціна стає вищою. Ціна вище - це менше інвестицій, адже вища ціна - це втрата ринків. Втрата ринків, наприклад того ж Китаю для України, ми ж з Росією намагаємося не торгувати у високому балансі, це втрата робочих місць. І такий виникає зв'язок, що, начебто, ми хочемо змінити на краще економіку, але страждають люди", - заявила Бикова.

Раніше у ЗМІ спілки металургів пояснювали, що новий законопроект змінює звичну ренту на видобування корисних копалин на податок з обігу для залізорудних ГЗК. "Український ГМК є традиційним нетто-експортером, і завдяки саме цьому він забезпечує більше 30% валютних надходжень в Україну. Однак, істотне зниження конкурентоспроможності внаслідок впровадження нового підходу до рентних платежів призведе до того, що українські ГЗК втратять світові ринки збуту, зокрема, ринок Китаю, на який припадає понад 20% українського експорту залізорудної сировини", - наголошують металурги.

Нагадаємо, 30 серпня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві". Документ передбачає підвищення ставки оподаткування залізорудних гірничо-видобувних підприємств. Ініціатором законопроекту виступив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Зараз ви читаєте новину «В економічних законопроектах не мають фігурувати інтереси олігархів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути