пʼятниця, 20 січня 2012 14:28

У "БЮТ-Батьківщині" вже побоюються нового КПК

У "БЮТ-Батьківщині" вже побоюються нового КПК

У парламентській фракції "БЮТ-Батьківщина" не бачать в Україні незалежної судової системи і бояться, що новий Кримінально-процесуальний кодекс (КПК) тільки погіршить ситуацію.

Про це в ефірі "5 каналу" заявила народний депутат від фракції "БЮТ-Батьківщина", член Комітету ВР з питань правової політики Еліна Шишкіна.

"Я не бачу у нас незалежної судової системи, незалежних суддів. І це підтверджують і політичні справи, і справи проти звичайних людей. Чому мажорів, які вбили на дорогах людей, суд виправдовує, а інших навпаки засуджує?" - поцікавилась Шишкіна.

Нардеп сподівається, що ситуація зміниться: "Одним з кроків до цього стане прийняття нового КПК. Водночас ми ще не знаємо, що доробили і дописали у Кодексі юристи Адміністрації президента. Але я його вивчу, подивлюсь, чи там залишилось те добре, що було, чи, можливо, щось змінили на гірше".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович направив до Ради новий КПК

За словами Шишкіної, вона дуже боїться, щоб не було повторення ситуації, як із законом про судоустрій і статус суддів.

"Ідею і концепцію цього закону було розроблено, починаючи з 2005 року, але потім їх взяли в Адміністрації президента Януковича і "доробили" - у результаті у судовій системі зараз ми маємо те, що маємо. Провина за сьогоднішній стан правосуддя лежить і на змінах у цьому законі, на тому, як його "покращили" і "доопрацювали", - заявила бютівка.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович подав проект нового Кримінального процесуального кодексу на розгляд парламенту 12 січня. Документ № 9700 зареєстровано і включено в порядок денний сесії.

Новий КПК, на думку правників, усуває вказані Радою Європи принципові недоліки старого законодавства, а саме: надмірну авторитарність та забюрократизованість процесу, в якому, власне, судове засідання відіграє дуже обмежену роль; практично повну відсутність змагальності та усунення сторони захисту від участі у збиранні та фіксації доказів; надмірність та неврегульованість повноважень прокуратури, яка головним чином відповідає за забезпечення законності, а не за проведення розслідування; відсутність судового контролю за діяльністю слідчих органів та міліції; сильний інституційний тиск щодо винесення обвинувального вироку.

Зараз ви читаєте новину «У "БЮТ-Батьківщині" вже побоюються нового КПК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути