Ексклюзиви
пʼятниця, 07 липня 2023 23:40

Спецтема: Війна Росії проти України

В Білому домі розповіли, за яких умов погодилися надати Україні касетні боєприпаси

В Білому домі розповіли, за яких умов погодилися надати Україні касетні боєприпаси
Джейк Салліван розповів умови надання Україні касетних боєприпасів. Фото: РБК

Україна "надала письмові запевнення", що касетні боєприпаси будуть використовуватися "дуже обережно, з метою мінімізації будь-якого ризику для цивільного населення".

Київ надав гарантії того, що ці боєприпаси використовуватимуться тільки на полі бою, повідомив радник президента Сполучених штатів з національної безпеки Джейк Салліван.

"Ми знаємо, що касетні боєприпаси створюють ризики для цивільного населення, ось чому ми стільки відкладали це рішення як могли", – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передача Україні касетних боєприпасів від США: The New York Times розповіли нові подробиці

Салліван додав, що "лінія фронту постійно змінюється, тому чітко визначити на мапі місце використання снарядів ми не можемо".

Касетні (кластерні) боєприпаси призначені для знищення бронетехніки та піхоти на відкритому просторі. Касетний снаряд розпадається на десятки дрібніших зарядів, які у разі неспрацьовування можуть залишатися на полі бою навіть роками. Застосування касетних боєприпасів обмежено Конвенцією з касетних боєприпасів від 2008 року, але Україна, Китай, США, Індія, Пакистан, РФ, Ізраїль, Південна Корея та деякі інші країни її не підтримали. США хочуть замінити DPICM альтернативними боєприпасами за програмою AWP від Lockheed Martin і Alliant Techsystems, які мають схожу або більшу ефективність, не залишаючи водночас боєприпасів, що не розірвалися.

Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги Україні.

Допомога передбачає так звані удосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (DPICM), або касетні боєприпаси, брифінгу заявив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль.

До пакета допомоги увійшли боєприпаси 155-мм калібру, зокрема й DPICM, 105-мм снаряди, а також боєприпаси для систем Patriot і HIMARS.

Зараз ви читаєте новину «В Білому домі розповіли, за яких умов погодилися надати Україні касетні боєприпаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути