неділя, 23 січня 2022 07:30

"Посилиться олігархічний вплив на "слуг" - політолог

"Посилиться олігархічний вплив на "слуг" - політолог
"Треба спостерігати за переформатуванням уряду", говорить Віктор Таран.Фото: Верховна Рада України

Позиції "Слуги народу" у Верховній Раді стануть слабшими у новому політичному сезоні. Їм доведеться більше домовлятися з олігархічними групами. Про це Gazeta.ua розповів політолог Віктор Таран.

"Частина політичних сил почне і вже почала об'єднуватися навколо "Європейської солідарності". "Голос" із Кірою Рудик вже заявили про об'єднання сил. У "Слузі народу" частина людей почне переходити до групи Дмитра Разумкова. Частина задумається, куди далі рухатися – рятуватися. Це поставить Офіс президента у ще більшу залежність від олігархічних груп "За майбутнє" і "Довіра". Вони цим користуватимуться, щоб отримати преференції з державного бюджету. Посилиться олігархічний вплив на "слуг". Бо на тлі падіння рейтингу дуже легко буде вести переговори. Це все вплине на монолітність монобільшості. Контрольованість з боку Банкової зменшуватиметься", – каже Таран.

Після подій навколо справи Петра Порошенка відбулося переформатування політичних сил, говорить політолог.

"Володимир Зеленський продемонстрував слабкість. Бо ніколи не було такого, щоб президент давав команду когось посадити і його не садили. Юлія Тимошенко сиділа у СІЗО за Віктора Януковича, Віктор Ющенко садив опонентів, Порошенко садив того ж Геннадія Корбана (Корбан 2014 року був заступником голови Дніпропетровської ОДА, яку тоді очолив Коломойський. Також був керівником партії "Укроп" і балотувався до Верховної Ради, проте програв на довиборах до парламенту. Під час спецоперації Генпрокуратури і СБУ Корбана затримували у Дніпрі у жовтні 2015 року. Звинувачували у створенні злочинного угруповання, розкраданні майна і викраденні людини. Згодом прокуратура зняла звинувачення. - Gazeta.ua). Президенти демонстрували силу. Те, що Зеленський продемонстрував слабкість, вплине на єдність монобільшості", – каже Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський лютує" - екснардеп оцінив перспективу справи Порошенка

Треба спостерігати за переформатуванням уряду, додає Таран.

"У нас низка очільників міністерств – виконувачі обов'язки. Тут треба чекати змін. Можуть зійтися групи інтересів олігархів", – каже політолог.

"У середині лютого закінчаться запаси вугілля та газу. В умовах неконтрольованості парламенту це буде дуже складно. Якщо не буде жорстких непопулярних рішень, це все призведе до погіршення соціально-економічної ситуації. У великі акції протесту не вірю. Але все це конвертується у падіння рейтингу влади", – каже Таран.

Влада наразі тільки збільшує фіскалізацію та податкове навантаження, говорить політолог.

"Це вдарить по платоспроможності громадян. Оце може призвести до протестів. Люди вийдуть не за Порошенка, а за свою соціально-економічну стабільність", – додає Таран.

17 грудня біля Верховної Ради слідчі ДБР спробували вручити Петру Порошенку повістку про виклик. Він проігнорував і сів в авто, вилетів із країни. 20 грудня Порошенку оголосили підозру в держзраді у справі про постачання вугілля з окупованих територій.

6 січня Печерський райсуд Києва наклав арешт на майно Петра Порошенка. Суддю Віту Бортницьку, яка ухвалила це рішення, внесли до бази сайту "Миротворець".

19 січня у Печерському райсуді прийняли рішення відпустити Петра Порошенка під особисте зобов'язання. Також він має здати свої паспорти, прибувати до слідчого й суду на першу вимогу, повідомляти про зміну адреси проживання та не виїжджати з Києва й області без повідомлення.

Зараз ви читаєте новину «"Посилиться олігархічний вплив на "слуг" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути