четвер, 18 жовтня 2007 17:45

"Ющенко зайшов значно далі за Кучму"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Борис Беспалий під час інтерв’ю у кав’ярні біля невеликого озера на Нивках у Києві пив каву і їв молочний шоколад
Борис Беспалий під час інтерв’ю у кав’ярні біля невеликого озера на Нивках у Києві пив каву і їв молочний шоколад

54-річний депутат Верховної Ради п"ятого скликання, колишній "нашоукраїнець"  Борис Беспалий у потертій чорній шкірянці підходить до боулінг-клубу неподалік метро Нивки. У цьому районі він живе. Понад рік тому "ГПУ" уже зустрічалася тут із Беспалим. Він пропонує знову зайти до тієї ж самої кав"ярні, де сиділи минулого разу — на березі невеликого озера. Сідаємо за столик у кутку, замовляємо каву та шоколад. Політик просить принести чорного, але офіціантка відповідає, що є лише молочний.

— Ну що ж, згадаємо дитинство, — зітхає нардеп і погоджується.

БЮТ і НУ-НС днями оприлюднили угоду про створення коаліції...

— За законом коаліція формується лише народними депутатами. Поки що БЮТ і НУ-НС не є депутатами. Тривають попередні консультації. Я б не надавав їм вирішального значення.

Але вони кажуть, що підпишуть таку ж угоду у Верховній Раді.

— Може бути, а може й ні. Півтора року тому, коли починала працювати Верховна Рада п"ятого скликання, було парафовано й підписано цілу низку документів і меморандумів. Зокрема і "Нашої України" із "Регіонами".

Офіціантка приносить каву та шоколад. Беспалий продовжує:

— Є дві площини: правова і реального життя. У сучасній Україні вони не збігаються. Тому що, починаючи з 2 квітня, у нас діє неоголошений режим прямого президентського правління. Усі дії президента 2007 року спрямовані на встановлення в Україні авторитарного правління. І він на цьому шляху багато чого досяг. Президент зайняв на цих виборах позицію граючого судді: і як арбітр нації, і як гравець НУ-НС. Однак програв. НУ-НС втратив понад двісті тисяч голосів виборців і дев"ять мандатів у Верховній Раді. Після таких результатів його шанси зберегти трон стали примарними.

Віктор Ющенко проклав шлях до диктатури. Але він не скористається цим, бо не має підтримки виборців. А за два роки буде інший президент. Він може скористатися тим, що зробив Ющенко. Сьогодні у вищій політичній лізі з трьох політичних сил залишилося дві. Це — Партія регіонів на чолі з Віктором Януковичем та Блок Юлії Тимошенко. Після 30 вересня НУ-НС можна розглядати як філію БЮТу. І найбільш логічна роль президента на наступних виборах — бути представником інтересів Юлії Володимирівни.

Чи схильні Тимошенко та Янукович до авторитаризму?

— Якщо наступним президентом буде Тимошенко, то це буде авторитарний, диктаторський режим. Якщо ж Янукович — не одноосібний режим, а правляча група олігархів.

За часів Кучми теж говорили, що він прагне авторитарного правління...

— Нинішній президент вже зараз зробив те, що Кучма лише намагався зробити. 2000 року стояло питання про перевибори парламенту. Але Конституційний суд сказав, що це питання неконституційне, і він зняв його. Силоміць не розганяв парламент. Ющенко зайшов шляхом авторитаризму значно далі, ніж Кучма.

Наскільки змінився внутрішній стан справ у "Нашій Україні" за останній рік?

— Я в цьому середовищі ще з 1989-го. Це та сама політична команда, лише назви міняються. Костенко, Заєць, Стецьків — та ж Народна рада 1990 року, національно-демократичне середовище. Але раніше воно постійно боролося проти диктатури, а нині ті самі сили підтримують у діючому президентові те, проти чого вони боролися за Кучми. Саме через це я і вийшов із "Нашої України".

Хтось образився, як шанована нами співачка Руслана

Але "Нашою Україною" більше керує голова Секретаріату президента Віктор Балога, ніж націонал-демократи.

— Не керує Балога "Нашою Україною". Я вважаю його блискучим організатором. Але Віктор Іванович використаний як найманий працівник. От вам наочний приклад: двічі Балога оголошував першу десятку списку на дострокові вибори, і двічі він себе називав на козирному сьомому місці. Але його звідти викреслили.

"Нашою Україною" одноосібно керує почесний голова партії Віктор Ющенко. І ніхто інший. З"їзд партії затвердив виборчий список в алфавітному порядку, а номери розставив президент. Список складала одна людина. Усі інші мали статус радників.

Хіба у Блоці Юлії Тимошенко інакше?

— Мені здається, що вирішальне слово там має одна людина теж. Але ця людина дає блоку своє ім"я. По-друге, Тимошенко забезпечує результат. І, по-третє, всі "бютівці", які склали мандати у Верховній Раді п"ятого скликання, цією ж людиною були проведені у Верховну Раду шостого скликання. Більш за те, два перебіжчики з "Нашої України" до БЮТу — Поживанов і Давимука, теж отримали мандати.

Що ж до "Нашої України", то майже двадцять осіб мандати втратили. Декого не включали до списку добровільно-примусово. Хтось образився, як шанована нами співачка Руслана.

Чи буде коаліція БЮТу та "Нашої України" найкращою з можливих у новому парламенті?

— Цю коаліцію не сприйматиме половина України. Але точно такою ж була і попередня коаліція.

Найкращий варіант із погляду національних інтересів — це широка коаліція. Лідерів насправді двоє: БЮТ і "Регіони". Тому на звання "широкої" заслуговує лише їх союз. "Наша Україна" не є вже першорядним гравцем політики. Тому її коаліція з Партією регіонів була б лише коаліцією політиків, а виборці "Нашої України" просто перейшли б до Тимошенко.

Якщо блок президента не створить коаліцію з Тимошенко, то її шанси стати наступним президентом збільшаться?

— Найкращі шанси для перемогти на президентських виборах має той, хто нині стане прем"єр-міністром. Із цієї позиції — чудовий розгін. Півтора року можна робити популістські кроки. Наприклад, продати ще якусь "криворіжсталь" і роздати гроші. Через репресивні органи можна трішки "попрацювати" над фінансовими потоками опонентів. Тому я розумію прагнення цієї посади Юлією Тимошенко.

З іншого боку, Партія регіонів може опинитися в дуже цікавій ситуації: погодилася на вибори, які вона та її прихильники вважали незаконними. Почала вибори, очолюючи Кабмін, а вийде з них із втратою виборців та мандатів і з іміджем слабкої сили, яку можна залякати.

"Регіонали" говорять, що погодилися на вибори, бо Ющенко нібито пообіцяв їм широку коаліцію...

— Не знаю, на яких умовах "Регіони" погодилися на вибори. На мій погляд, вони продемонстрували слабкість. Їхні прихильники були розчаровані, коли прем"єр-міністр погодився на вибори.

Велика складова успіху Юлії Володимирівни у тому, що вона демонструє своїм прихильникам сильну політичну волю. Люди масово підтримують того, хто сам бореться. Чому 2004 року пішли за Ющенком? Бо він та його команда несамовито боролися.

І це та причина, через яку я не захищаю Верховну Раду п"ятого скликання. Тому що парламент, який дозволив себе на рівному місці розігнати, кращої долі не вартує. Думаю, що 1990-го парламент не змогли б розігнати за командою ЦК КПУ.

Але Мороз робив усе, щоб не допустити розпуску.

— Мороз не має сили. Не дати розпустити парламент могла лише Партія регіонів, а вона фактично грала на боці президента. З яких міркувань, мені не відомо. Але вона в результаті не виграла.

А те, що Ахметов отримав у власність "Дніпроенерго"?

— Тут ставка — вся держава. А якщо хтось мислить категоріями окремих корпорацій, то влади в державі не вартий.

Розраховуємося у кав"ярні й пішки йдемо до метро. Дорогою Борис Якович розповідає, що не хотів іти до списку "Нашої України" на дострокових виборах, бо Верховну Раду принизили і зламали через коліно. Нині нардепи втрачають можливість із гідністю відчиняти будь-які двері, бо їх звели до рівня кнопок.

— Тепер не важливо, щоб ти подобався виборцю. Важливо, щоб подобався партійному начальству. Конюхів можна у списки записувати, — говорить сумно Беспалий.

1953, 25 травня — Борис Беспалий народився в Ірпені Київської області
1979 — закінчив Київський державний педагогічний інститут
1996 — член політвиконкому Народно-демократичної партії
1998 — обраний народним депутатом
1999 — член правління партії "Реформи і порядок"
2002, 2006 — обраний народним депутатом від блоку "Наша Україна"
2005 — член партії "Народний союз "Наша Україна"
2007 — вийшов із "Нашої України" на знак протесту проти розпуску Верховної Ради. У дострокових виборах участі не брав

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко зайшов значно далі за Кучму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути