Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2019 15:01

Ющенко зруйнував міф "церква поза політикою" і нагадав про князя Володимира

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Колись князь Володимир обирав церкву, влада сформувала бачення і творила церкву, нагадує третій президент Віктор Ющенко.
Колись князь Володимир обирав церкву, влада сформувала бачення і творила церкву, нагадує третій президент Віктор Ющенко.

Церква завжди починалася з держави. Про це сказав третій президент Віктор Ющенко в інтерв'ю журналу "Країна".

"Мені не подобається та частина дискусії в Україні, особливо на політичному рівні: ви знаєте, у нас занадто політизоване питання. Що у нас занадто багато міністрів, президент, прем'єр, влада, всі лізуть, втручаються. Боронь Боже, це ж не відповідає Конституції, церква відокремлена від держави і таке інше. Це все лукавство. Якщо ви піднімете історію церкви, то вона завжди починалася з держави. Тим більше, коли говоримо про православ'я", - сказав він.

"Можна згадати історію, яка гарно описана у Несторівському літописі. Коли князь Володимир обирав церкву, влада сформувала бачення і творила церкву. Потім вийшло так, що ми 300 років не мали своєї церкви, а нам кажуть: держава повинна стояти осторонь. Та ви смішні люди. Як це держава повинна стояти осторонь, коли йдеться про такий суперважливий інститут формування національної моралі? Кожен із нас є носієм духовного і світського. Я є громадянин, підпорядковуюся цій державі. Я є вірний Українській церкві. І частина моєї душі підпорядковується їй. Як це можна у мені роз'єднати? Тому питання такої ваги, для десятків мільйонів людей, поза політикою бути не може бути. Євреї оцінюють, що українська помісна церква це гарно, католики – теж, греко-католики кажуть – фантастично зробили. Всі аплодують. Не аплодують тільки ті, хто чинить опір цьому питанню. Простіше кажучи, скочуються на промосковську платформу", - розповів третій президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ющенко про Медведчука у владі: через три години буде Майдан

Повну версію інтерв'ю з Віктором Ющенком читайте у найближчому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Ющенко зруйнував міф "церква поза політикою" і нагадав про князя Володимира». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути