Ексклюзиви
вівторок, 11 листопада 2008 12:29

Ющенко пересяде на новий аеробус за $60 мільйонів (ФОТО)
6

 Airbus-A319-133X-CJ

У першій половині наступного року Президент України, ймовірно, пересяде на новий літак - далекомагістральний аеробус А-319-115XCJ. Про це повідомили у Державному управлінні справами.

Наприкінці минулого року у ЗМІ пройшла інформація про те, що авіакомпанія "Україна", яка обслуговує Президента та інших перших осіб, готується прийняти два нових аеробуси, оснащених двома реактивними двигунами виробництва євроконцерну "Ербас".

Утім, як повідомив перший заступник керівника ДУС Ігоря Тарасюка Микола Талайчук, літаків буде не два, а один. Наразі у ньому закінчують внутрішнє оздоблення.

"Звідки у вас інформація, що ми купували чи купили два літака? - щиро здивувався Микола Іванович. - Це недостовірна інформація. Можливо, це був чийсь прогноз? Ніяких двох літаків ми чи хтось там не купував. У нас ні по балансах, ні по документах, ні по договорах, ні по платежах це не проходило. Один літак у роботі. Планується, що він буде введений в експлуатацію навесні наступного року".

Залежно від комплектації, "сталева пташка" може перевозити до 124 осіб, у VIP-модифікаціях зазвичай від 16 до 75 місць. Лайнер може розвивати максимальну швидкість до 950 км/год. при максимальній дальності польоту 11,6 тисячі км. А це, між іншим, дозволяє літати нон-стопом без дозаправки до Північної Америки, Південно-Східної Азії та інших куточків земної кулі. Розмах крила літака становить 43,9 м, довжина - 46,65 м.

На думку експертів, середня вартість такого аеробуса складає $66 млн. Для порівняння: Ан-148 коштує 20 млн., російський літак Ту-204-300 — $ 35 млн. доларів.

Передбачалося, що лайнери надійдуть в Україну із заводу, який знаходиться у французькій Тулузі.

Торік керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк розповідав, що літаком не можна користуватися, оскільки всередині він порожній - без внутрішнього оснащення. "Тепер упродовж року виготовлятиметься салон літака, і ввести його в експлуатацію ми розраховуємо наприкінці 2008 року", - сказав тоді Тарасюк "Українській правді".

Проте, видно, доробити президентський літак до кінця цього року не встигли. Тому поки Віктору Ющенку доведеться користуватися своїми старими літаками - Ту-134, Іл-62М і Ан-74.

Для Президента України Віктора Ющенка кілька років тому створили новий авіалайнер Ан-74ТК300. При оснащенні салону головного лайнера країни врахували і особливі побажання дружини президента: наприклад, саме на її бажання в оздобленні салону переважають світлі кольори.

Облицювальні панелі та столи зроблені з легкого композитного матеріалу, покритого шпоном червоного дерева і прикрашеного інкрустаціями бурштину. У президентській кімнаті є два широкі зручні крісла, обтягнуті світлою шкірою, стіл, що складається, бар, аудіо- і відеоапаратура.

В іншому приміщенні – робочий кабінет. Для Глави держави обладнано окремий блок обслуговування, куди входять кухня і санвузол. Приміщення для супроводжуючих осіб – комфортабельне, з широкими кріслами, розташованими на відстані 32 дюйми (80 сантиметрів) одне від одного. Це міжнародний стандарт. А двері літака Ан-74 зроблені з трапом, що розкладається, який стане в нагоді, якщо лайнер сяде на погано оснащений аеродром.

Металеві деталі – ручки, частини світильників – виконані з 18-каратного золота. Кажуть, за задумом Президента, передбачалося покрити їх сріблом, але дружина Ющенка нібито наполягла на золоті. Орієнтовна вартість Ан-74ТК300VIP – $12 млн.

ForUm

Зараз ви читаєте новину «Ющенко пересяде на новий аеробус за $60 мільйонів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути