четвер, 20 березня 2008 12:53

"Ющенко не став "своїм" для Сходу, але поступово стає "чужим" для Заходу України"

Директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Костянтин Бондаренко вважає падіння рейтингу президента України Віктора Ющенка ситуативним.

Бондаренко сказав, що лютневі соцдослідження його інституту показували, що у випадку проведення президентських виборів за Ющенка готові проголосувати 8,9% опитаних, за Юлію Тимошенко - 23,2%, за Віктора Януковича - 22,1%.

Півроку тому, у серпні 2007 року, за Ющенка готові були віддати свої голоси 12,7% респондентів, за Тимошенко - 18,9%, за Януковича - 24,6%.

У той же час, за словами Бондаренка, сьогодні президентові довіряють 20,1% українців, не довіряють - 52,1%, не можуть відповісти - 27%; Тимошенко довіряють 33,2% громадян, не довіряють - 44,9%, не можуть відповісти - 21,4%; Януковичу довіряють 27,6% респондентів, не довіряють - 49,5 %, не можуть відповісти - 22,2%.

"Падіння рейтингу Віктора Ющенко в порівнянні з минулим роком пояснюється декількома моментами. По-перше, більшість громадян розчаровані боротьбою Секретаріату президента з прем"єр-міністром Тимошенко. Електорат Ющенка багато в чому живе міфами і ностальгією про Помаранчеву революцію і єдність демократичних сил, тому суперечки в жовтогарячому таборі сприймаються вкрай негативно. На тлі росту симпатій до Тимошенко усе більше колишніх прихильників Ющенка розчаровуються в президентові", - відзначив Бондаренко.

Також політолог вважає, що Ющенко відірвався від своїх електоральних коренів (Захід і Центр України) і поступово переміщається убік Сходу України, освоюючи електоральну нішу Януковича і Партії Регіонів. "Не ставши "своїм" для Сходу, він уже поступово стає "чужим" для Заходу України", - вважає Бондаренко.

На його думку, не додала президентові популярності і газова війна з Росією. "Ющенко начебто й повернувся переможцем з газових переговорів, але не зумів закріпити перемогу в інформаційній сфері, а у пересічного українця склалося враження, що газ - це та сфера, у якій Ющенко має свої родинні інтереси. Нарешті, Ющенко не зробив якихось значимих вчинків, "подвигів", завдяки яким його популярність могла б зрости", - відзначив політолог.

Усе це, на думку Бондаренко, і лежить в основі падіння рейтингу президента.

"Однак усе не так катастрофічно: навесні 1998 року - за півтора року до президентських виборів - рейтинг Леоніда Кучми складав 8%, але восени 1999 року він став переможцем виборчої кампанії. Рейтинг Януковича навесні 2003 року складав 7,5%, але це дозволило йому стати одним з фаворитів кампанії 2004 року і навіть бути оголошеним переможцем. Так що і нинішнє падіння рейтингу Ющенко - ситуативне: він ще може зробити висновки і вийти з кризової для себе ситуації", - вважає Бондаренко. За матеріалами: УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко не став "своїм" для Сходу, але поступово стає "чужим" для Заходу України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути