понеділок, 21 липня 2008 09:11

Українські митники вилучили матеріали російських журналістів

Співробітники української митниці вилучили відеоматеріали в журналістів російської телекомпанії "ТВ Центр", що знімали сюжет про розкол церкви в Україні.

Про це в понеділок пише газета Комерсант-Україна.

Інцидент зі співробітниками телекомпанії стався в аеропорту "Бориспіль". Знімальна група ТВЦ протягом тижня готувала сюжет для програми "Постскриптум" про церковний розкол в Україні й у четвер увечері мала вилетіти в Москву.

Перед реєстрацією на рейс співробітників телекомпанії запросили в окреме приміщення для проходження митного огляду, де вилучили "для перевірки" п"ять відеокасет.

"Нам сказали, що є питання з приводу знятого нами матеріалу. При цьому вони навіть не поцікавилися, на яку тему ми працювали", – розповів журналіст ТВЦ Артем Широков.

Автор і ведучий програми "Постскриптум" Олексій Пушков вважає, що митниця діяла за вказівкою спецслужб.

"Нам сказали, що перевірка може продовжуватися два-три місяці. Але це ж не перевірка, а конфіскація інформаційного матеріалу, адже через два місяці відеоряд застаріє і нікому не буде потрібний. Очевидно, була мета зробити так, щоб матеріали не потрапили до ефіру", – пояснив Пушков.

Ввечері в п"ятницю був оприлюднений короткий коментар прес-секретаря МЗС Василя Кирилича. "Цей журналіст (Артем Широков) не мав права займатися журналістською діяльністю, оскільки він не звертався за акредитацією в МЗС", – сказав він.

Відповідно до пункту 5.2 положення про акредитацію співробітників іноземних ЗМІ журналістам, що не одержали акредитацію в МЗС дозволяється "здійснювати свою діяльність як працівникам іноземних юридичних осіб", пише газета.

У свою чергу журналіст відзначає, що в нього було 12 відряджень в Україну за останні роки. "І я жодного разу не акредитувався. Та й митники вперше мимохіть згадали про акредитацію через годину і тільки після того, як вилучили в нас касети", – заявив Широков.

У суботу російський МЗС виступив із твердою заявою з цього приводу і направив в Київ ноту протесту і вимагав негайно повернути журналістам відеоматеріали.

У той же час глава інформаційно-видавничого управління УПЦ Київського патріархату єпископ Євстратій розповів, що Широков "спілкувався з ректором Православної богословської академії архієпископом Димитрієм, і в того залишилося не найкраще враження. Розуміючи, що він (журналіст) готує замовний сюжет для Росії, я вважав за потрібне просто припинити спілкування", - передав слова архієпископа Димитрія єпископ Євстратій.

"З огляду на події, що розгорнулися після, я зрозумів, що рішення було прийнято правильно", – заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Українські митники вилучили матеріали російських журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути