Ексклюзиви
вівторок, 19 квітня 2011 11:55

Україні дадуть на Чорнобиль сотні мільйонів євро

Україні дадуть на Чорнобиль сотні мільйонів євро

Країни-донори виділять на реалізацію "чорнобильських проектів" понад 400 мільйонів євро.

Про це їхні представники країн учасниць заявили під час донорської конференції у Києві.

Зокрема, за словами президента ЄБРР Томаса Мірова, банк виділить на реалізацію проектів 120 мільйонів євро.

"Я хочу заявити, що ЄБРР буде вносити свій внесок, а саме 120 млн євро, але рада директорів ще повинна затвердити це на нашому засіданні в травні", - сказав Міров.

За його словами, якщо в поточному році країни-донори не дадуть на реалізацію "чорнобильських проектів" більше EUR 480 млн, то ЄБРР попросить Рада директорів збільшити суму, що виділяється на 50% - до EUR 180 млн.

Зі свого боку президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що ЄС виділить на "чорнобильські програми" 110 мільйонів євро.

"До теперішнього часу Єврокомісія надала EUR 470 млн на чорнобильські проекти, включаючи соціальну підтримку постраждалих територій. EUR 110 млн додатково пропонуються, як демонстрація нашої солідарності для створення безпечної зони навколо Чорнобиля", - заявив Баррозу.

У свою чергу, посол Росії в Україні Михайло Зурабов заявив, що його країна виділить на "чорнобильські проекти" в 2011-2012 роках 45 мільйонів євро.

"Відзначаючи важливість завершення в терміни реалізації фінальної стадії проектів з приведення в порядок майданчика Чорнобильської АЕС, уряд Російської Федерації ухвалив рішення внести до відповідних фондів протягом 2011-2012 років 45 мільйонів євро", - сказав він.

Дещо більше на Чорнобиль готова виділити Франція.

За словами французького прем'єра Франсуа Фійона, його країна готова перерахувати на ці цілі 47 мільйонів євро

Він зазначив, що на сьогоднішній момент, коли лінія надходжень до Чорнобильського фонду вже відкрита, необхідно використовувати цю можливість. "Ми повинні покласти край цьому сумному спадщини", - сказав глава французького уряду.

Франсуа Фійон також зазначив, що Франція вже перевела на первинні роботи з реалізації "чорнобильських проектів" EUR 160 млн.

Зі свого боку іншої локомотив Євросоюзу Німеччина пообіцяла виділити на "чорнобильські проекти" 42,4 млн. євро.

До фінансування чорнобильських проектів приєдналося ще ряд стан ЄС і ряд "азіатських тигрів. Так Великобританія виділить на чорнобильські програми 28, 5 мільйонів фунтів, Австрія - 2,5 млн. євро, Бельгія - 300 тис. євро, Литва - 10 тис. євро, Китай - 4 мільйони євро. Індія - 1 мільйон євро.

Крім того, до проекту залучаться й США. За словами Збігнєва Бжезинського, Вашингтон виділить на "чорнобильські проекти" 123 мільйони доларів.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що для завершення реалізації "чорнобильських проектів" Україні необхідно 740 мільйонів євро.

Зараз ви читаєте новину «Україні дадуть на Чорнобиль сотні мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути