Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2008 11:51

Українцям розповіли, кому належать вітчизняні банки

Для підвищення прозорості банківської системи Нацбанк вперше опублікував списки власників 174 банків, пообіцявши зробити такі звіти регулярними. Втім, 14 банків так і не розкрили інформацію про акціонерів, а багато банків серед власників вказали офшорні компанії. Експерти пояснюють це тим, що повне розкриття реальних власників банків може завадити їх бізнесу і викликати відтік депозитів.

У п`ятницю Національний банк оприлюднив звіт "Інформація про власників істотної частки в банках України на 1 жовтня 2007 року". Як повідомили газету "Коммерсант-Украина" в НБУ, розкриття даних провели в рамках виконання задекларованої стратегії підвищення прозорості банківської системи. "Це робиться в першу чергу для того, щоб люди знали, кому довіряти свої гроші", - заявив перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов. Нагадаємо, після того, як Олександр Кирєєв очолив дирекцію з банківського нагляду НБУ, він пообіцяв надавати вкладникам дані про справжніх власників банків аж до четвертого коліна.

Але, як випливає з оприлюдненої інформації, акціонерами більшості з 174 кредитних установ так і залишилися юридичні особи, частина яких зареєстрована в офшорах. При цьому банки "БІГ Енергія", "Велес", "Преміум", Легбанк, "Національний стандарт", Прайм-банк, Промінвестбанк, ХФБ Банк (об`єднався з Унікредит Банком), "Причорномор`я", Сигмабанк, Укрбізнес Банк, "Володимирський", "Столичний" і Полікомбанк взагалі не надали інформацію про власників. "Олександр Кирєєв вживатиме заходів, щоб ці банки подали таку інформацію", - запевнив Анатолій Шаповалов.

З даних НБУ, зокрема, стало офіційно відомо, що мер Києва Леонід Черновецький все-таки безпосередньо володіє 29,07% акцій Правекс-банку (опосередковано – 46,08%), а народний депутат Леонід Клімов (Партія регіонів) безпосередньо контролює 4,58% Імексбанка (опосередковано – 25,84%).

Найцікавіші подробиці стосуються власників невеликих банків. Співвласником банку "Золоті ворота" (10,98% акцій) є брат мера Харкова Дмитро Добкін. Банк "Фамільний" належить трьом фізичним особам – громадянинові України Борису Комісаруку (безпосередньо – 37,52%, опосередковано – 37,49%), громадянці Ізраїлю Басі Комісарук (37,49% і 37,52%) і громадянці Кіпру Ользі Грач (24,99%). З`ясувалося, що Фортуна-банк належить на 99,5% громадянинові Росії Миколі Никитенку. Ікар-банком володіє сім`я Бевзенко, Фінростбанком – сім`я Жовтіс, Промекономбанком – сім`я Ліхтерових, Західінкомбанком – сім`я Гаврилишиних, а "Фінансовий Союз Банком" – сім`ї Сусідка і Фоменка.

Банкіри позитивно оцінюють нововведення регулятора. "Серед людей, що вкладають в банк значні суми, більшість намагається з`ясувати, хто стоїть за цією установою, тому доступність такої інформації веде до підвищення довіри населення до всієї банківської системи, - упевнений голова наглядової ради банку НРБ Вячеслав Юткін.– Якщо акціонери банку – офшори, то кожен клієнт, оцінюючи їх ризики, ухвалює рішення, чи мати справу з таким банком".



Зараз ви читаєте новину «Українцям розповіли, кому належать вітчизняні банки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути