вівторок, 08 червня 2010 11:16

Українців можуть позбавити права на протест?

Українців можуть позбавити права на протест?

Громадські організації в Україні виступають проти ухвалення нової редакції закону про мирні зібрання.

Вони вважають, що цим документом будуть "узаконені" репресивні методи щодо учасників мітингів і демонстрацій.

Згідно з документом, планується встановити 4-денний термін повідомлення про зібрання, хоча, за Конституцією, конкретний термін не визначено.

Крім того, ускладнюється процедура подачі заявки на проведення мітингу, а організатори повинні довести, що вони - громадяни України або перебувають у країні на законних підставах.

Важливо зауважити, що в законопроекті не встановлено відповідальність представників влади і правоохоронців за перешкоджання реалізації права на мирні зібрання.

Цікаво, що ініціатором цього законопроекту була Юлія Тимошенко за свого прем'єрства. Коли документ розглядався в першому читанні, Партія регіонів була ще в опозиції і виступила проти цього законопроекту.

Разом з тим, голова громадської організації Інститут "Республіка" Володимир Чемерис не виключає, що ПР та БЮТ можуть проголосувати за документ.

"Помаранчеві" ініціювали цей законопроект, бо самі прийшли до влади на хвилі мирних зібрань і розуміли небезпеку цього. Тепер "біло-блакитні", прийшовши до влади, так само розуміють, що головна небезпека для них полягає в тому, що люди можуть самоорганізуватися і висловлювати свої потреби в такий спосіб", - наголосив Чемерис.

За словами Чемериса, в разі, якщо документ ухвалять, українська громадськість мітингуватиме, домагатиметься президентського вето та звернеться до Конституційного суду і міжнародних організацій за захистом.

Нагадаємо, що на минулому тижні міліція двічі перешкоджала опозиції провести акції проесту.

Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «Українців можуть позбавити права на протест?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути