неділя, 08 жовтня 2023 07:55

Українці офіційно стали громадянами своєї держави

Українці офіційно стали громадянами своєї держави
Українська держава зобов'язується піклуватися та захищати своїх громадян. Фото: 112.ua

8 жовтня 1991-го голова Верховної Ради Леонід Кравчук підписав Закон "Про громадянство України".

Згідно з законом, громадяни України мають постійний правовий зв'язок з державою, не можуть бути позбавлені громадянства або права змінити його, мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС працює з парламентом над законопроектом про подвійне громадянство – Кулеба

Держава своєю чергою гарантує та захищає конституційні права і свободи своїх громадян та забезпечує виконання ними обов'язків перед суспільством.

Українське громадянство зберігається в разі одруження та розірвання шлюбу та проживання за межами країни. Також Україна гарантує піклуватися та захищати своїх громадян за кордоном.

Кабміну доручили бути відповідальним за дотримання вимог Закону "Про громадянство", розробити й подати на затвердження ВР проєкти положень про паспорт громадянина України та свідоцтво про народження.

2020-го чинний міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що в Україні потрібно впровадити подвійне громадянство, щоб мати баланс.

"У нас із початку 90-х, коли ухвалювали Конституцію і запроваджували правило про єдине громадянство, ситуація докорінно змінилася".

Він наголосив, що за цей час мільйони українців стали громадянами інших держав, але досі допомагають Україні та бажають також залишатися її громадянами.

Глава МЗС заявив, що в країні повинні знайти збалансоване рішення для впровадження подвійного громадянства. Однак мають бути винятки для окремих категорій українців, а також держав.

У травні Рада вирішила зняти з порядку денного президентський проєкт закону про подвійне громадянство.

При цьому спікер ВР Дмитро Разумков заявив, що введення подвійного громадянства можливе, але вимагає додаткового вивчення і підготовки законодавчих норм для захисту національних інтересів.

Зараз ви читаєте новину «Українці офіційно стали громадянами своєї держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути