неділя, 22 травня 2022 15:09

Спецтема: Війна Росії проти України

"Українці - не біженці": головне з промови президента Польщі Анджея Дуди у Верховній Раді

Президент Польщі Анджей Дуда виступив у Верховній Раді, де подякував українцям, згадав опір Маріуполя, а також процитував Івана Франка.

Також з трибуни звернувся і Володимир Зеленський. Gazeta.ua розповідає головне, що сказав польський лідер під час звернення.

"Ви, українці, - не біженці. Ви - наші гості!" - зазначив він.

За його словами, героїчна оборона Маріуполя назавжди викарбується в історії. У промові він процитував Івана Франка - про "дух, що тіло рве до бою".

"Я не заспокоюся, поки Україна не стане повноправним членом ЄС, адже Україна – це обличчя Європи! Захисник великої європейської родини! Жодні звірства не змусять українців стати на коліна", - сказав Дуда.

Крім того, він наголосив, що після подій у Бучі, Бородянці та Маріуполі більше не можна вести справ з РФ.

"Ніхто не може порушити нашу єдність (України та Польщі. - Gazeta.ua). Ні ворожі політики, ні іноземні агенти, ні журі на Євробаченні", - наголосив польський лідер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію потрібно буде змусити виплатити контрибуції Україні - Дуда

Також він заявив, що вже настав час для укладання договору про добросусідство з Україною. За його словами, після початку війну стало зрозуміло, що мережа автомобільних, залізничних й інфраструктурних сполучень між Україною і Польщею є недостатньою. Зокрема, запропонував, щоб ознакою добрих польсько-українських відносин стало швидке залізничне сполучення між Києвом і Варшавою.

Крім того, стало відомо, що президент Польщі разом з президенткою Словаччини вирушать у турне по столицям країн ЄС, щоб переконати їх в необхідності підтримати вступ України до Євросоюзу.

"Польський народ дякує вам за ваш опір, за вашу відвагу та ваш захист Вітчизни", - сказав Дуда.

Автор: instagram.com/ua.news.24
  Анджей Дуда і Володимир Зеленський
Анджей Дуда і Володимир Зеленський

Народні депутати неодноразово переривали його виступ оваціями. Також йому вигукнули "браво!" після слів про те, що Польща прихистила дітей України та підтримує нашу боротьбу з агресором.

Дуда став першим із світових лідерів, хто виступив у Верховній Раді з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Також з трибуни парламенту виступив і Володимир Зеленський. Він подякував Польщі за підтримку та допомогу Україні.

Автор: instagram.com/andrzej.duda
  Анджей Дуда і Володимир Зеленський
Анджей Дуда і Володимир Зеленський

Анджей Дуда прибув в Україну 22 травня. Напередодні він заявив, що вважав би найкращим завершенням російсько-української війни перемогу України з повним відновленням її територіальної цілісності.

Зараз ви читаєте новину «"Українці - не біженці": головне з промови президента Польщі Анджея Дуди у Верховній Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути