неділя, 12 січня 2020 19:48

Українці хотіли сильної руки Лукашенка, але не Путіна – Бекешкіна про вибори

Українці хотіли сильної руки Лукашенка, але не Путіна – Бекешкіна про вибори
"Хотіли обрати команду Зеленського, і було не так важливо, хто там є", - Бекешкіна. ФОТО: "РБК-Україна"

Обираючи партію "Слуга народу" на парламентських виборах, громадяни україни хотіли обрати "сильну руку" на кшталт Олександра Лукашенка в Білорусі, але не Володимира Путіна.

Таку думку в інтерв'ю сайту "Сьогодні" висловила директорка Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

"Усе це пройшло під знаком лідерства Зеленського. Хотіли обрати його команду, і було не так важливо, хто там є", – сказала соціологиня про парламентські вибори.

"Я би сказала, що (це запит на сильну руку. – Gazeta.ua) Олександра Лукашенка, але не Путіна. Згідно із дослідженнями Інституту соціології, там щорічно вимірюють ставлення українців до різних президентів, не лише до українських. І за всі роки першість мав Олександр Лукашенко. Навіть в роки найкращих результатів наших президентів, а вони, як правило, були тільки після виборів, навіть тоді був Лукашенко. Хочуть "Батьку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із Зеленського готують другого Лукашенка - Безсмертний

У порівняльних дослідженнях з авторитаризму є питання "Чи згодні ви, що кілька сильних лідерів можуть зробити для країни більше, ніж всі закони і дискусії?". В Україні стабільно 60% опитаних відповідає – так, каже Бекешкіна.

На запитання "Чи повинен цей лідер дотримувати законів, чи інколи в інтересах справи можна їх обійти?" більшість відповідає – має діяти за законом.

"Насправді це не авторитаризм. Це популізм. Щоб був якийсь такий добрий батько, який би спустився з небес і зробив всім добре. Як Голобородько у фільмі ("Слуга народу". – Gazeta.ua). Але якщо він буде нас тиснути, ми вийдемо на Майдан. Чому тоді у 2013 році люди вийшли на Майдан? Після того, як президент не підписав Асоціацію з ЄС, люди вийшли на Майдан, але не так багато, і зрештою він розходився. Але коли побили студентів і телеканали показали, як їх б'ють, люди обурилися".

Парламентські вибори провели в Україні 21 липня 2019-го року.

Пропрезидентська "Слуга народу" отримала 254 місця за списком і мажоритарними округами сукупно.

Зараз ви читаєте новину «Українці хотіли сильної руки Лукашенка, але не Путіна – Бекешкіна про вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути