понеділок, 19 липня 2021 09:52

Україна змінить геополітичний напрям, якщо Захід здружиться з РФ - Арестович

Україна змінить геополітичний напрям, якщо Захід здружиться з РФ - Арестович
Якщо Захід захоче подружитися з РФ ціною здачі України, то країна розвернеться на Схід. Фото: pravda.com.ua

Якщо в Євросоюзі та США посилюватимуть вплив російських лобістів і реалізують політику здачі українських інтересів, то Україна змушена буде переорієнтувати свої інтереси на Схід.

Євросоюз неоднорідний у питанні взаємин з Росією, заявив спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович.

"Німеччина продовжує лобіювати російський газопровід "Північний потік-2". А в кінці червня Франція і Німеччина ініціювали зустріч лідерів ЄС із Володимиром Путіним, однак цю пропозицію не підтримала низка країн".

У питанні щодо Росії розкололася політична еліта США.

"І західна еліта, військово-політичне керівництво розкололося. Тому що навіть у Сполучених Штатах в оточенні президента Байдена є люди, які хотіли б, як вони кажуть, нормалізації відносин з Росією", - сказав Арестович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тривають інтенсивні консультації": Арестович розповів про залучення США до "нормандського формату"

"Нормалізація" відносин західних країн із РФ може виявитися "неприємною для України". Варто враховувати протистояння між Росією і США, а також Китаєм і США.

"Страх деяких осіб на Заході перед Китаєм настільки великий, що вони хочуть перетягнути Російську Федерацію на сторону Заходу, навіть ціною нав'язування Україні російського варіанту вирішення російсько-українського конфлікту. І багато сил на Заході вважають, що це невелика ціна: пожертвувати українськими інтересами. Не до кінця, звичайно, давши якісь компенсації, гарантії, але поділити сфери впливу на Україну між Євросоюзом і Росією, наприклад, і позбавити нас права на власну історичну долю", - зазначив Арестович.

В ЄС, США і загалом у світі є частина еліт, яка займає українську сторону, зокрема, виступаючи проти "Північного потоку-2", проти нав'язування Україні російського варіанту виконання Мінських угод.

"Є Британія, є Туреччина. Дзвінок президента був лідеру Китаю - це ще одна вісь, з якої ми можемо збалансувати наші відносини. Намічається велике азійське турне президента", - зазначив Арестович.

Якщо проросійські настрої в Європі й на Заході посилюватимуться з акцентом на здачу українських інтересів, то Україні нічого не залишиться, як переглянути свій геополітичний вектор.

"Якщо Захід захоче подружитися з Росією ціною здачі українських інтересів або значної їх частки, то ми розвернемося на Схід, і так перебалансуємо нашу позицію. Тому в міжнародній політиці Україна перебуває на межі фолу. У "розвороті на Схід" ми маємо вибудувати системи відносин з Китаєм, В'єтнамом, Туреччиною, Об'єднаними Арабськими Еміратами, Катаром та іншими країнами", - наголосив Арестович.

Україна – це складний партнер для Китаю, тому що на європейських ринках може складати конкуренцію. Однак зближення України та Китаю, про яке говорять на тлі угоди про кредити та заяви "слуг народу" про користь досвіду компартії КНР, може стати корисним для США. Україна ж має пильнувати економічні пастки китайських кредитів та позицію КНР щодо окупованого Криму.

Зараз ви читаєте новину «Україна змінить геополітичний напрям, якщо Захід здружиться з РФ - Арестович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути