пʼятниця, 22 квітня 2022 18:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна та Росія провели переговори, але Лавров вважає, що вони зупинилися

Україна та Росія провели переговори, але Лавров вважає, що вони зупинилися
Лавров заявив, що Україна "не буде ставити РФ ультиматуми". Фото: Getty Images

Голови переговорних груп України та Росії провели переговори в останні дні, а водночас міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що процес переговорів нібито зупинився.

Про це повідомила російська новинна агенція Интерфакс, голова переговорної групи Давид Арахамія в коментарі "Українській правді" та український високопосадовець на умовах анонімності в розмові з УП.

"Ми вели переговори. Зараз вони зупинилися, тому що п'ять днів тому чергова пропозиція, яку ми передали українським переговорникам, яке було сформульовано, зважаючи на їхні коментарі, залишається без відповіді.

Коли запитали президента Володимира Зеленського, як він ставиться до цього чергового варіанта російських пропозицій, він сказав, що "ми нічого не отримували". Не мені судити, як він контролює ситуацію, але це характеристика того, де перебуває цей процес під назвою "переговори", - сказав Лавров.

За словами Лаврова, Україна погодилася бути нейтральною, позаблоковою і без'ядерною країною за умови надання гарантій безпеки міжнародною спільнотою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза падіння Маріуполя відступила - Арестович

"А про те, як Україна ставиться до цих можливостей, мені дивно чути щодня заяви українських представників різного штибу, зокрема й президент, і його радників, що їм ці переговори геть не потрібні, що вони змирилися зі своєю долею", - сказав Лавров.

Арахамія підтвердив у коментарі УП, що раунд переговорів через онлайн-зв'язок провели 21 і 22 квітня.

Український високопосадовець на умовах анонімності в коментарі УП сказав, що Україна висунула російським переговорникам ультиматум, що проведення російськими окупантами так званого "референдуму" на Херсонщині поставить крапку в переговорах.

Лавров додав на пресбрифінгу, що росіяни не ведуть переговорів щодо гарантій безпеки й не впливають на перелік країн, які Україна вбачає своїми гарантами безпеки.

Також на питання журналіста щодо заяви Зеленського про те, що знищення російськими військовими захисників Маріуполя поставить крапку в переговорах, Лавров сказав, що "Росія не терпітиме ультиматуми".

Російський міністр виступив після завершення переговорів зі своїм візаві із Казахстану Мухтаром Тлеуберди. Лавров сказав, що розповів Тлеуберди про перебіг переговорів з Україною під час офіційної розмови.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган планує невдовзі провести телефонні розмови з президентами України Володимиром Зеленським і Росії Володимиром Путіним. Ердоган сподівається організувати зустріч президентів у Стамбулі.

Зараз ви читаєте новину «Україна та Росія провели переговори, але Лавров вважає, що вони зупинилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути