вівторок, 08 січня 2008 10:47

Україна стане конкурентом Росії на ринку озброєнь

Україна стане конкурентом Росії на ринку озброєнь
Українські політологи прогнозують, що 2008 року відносини України та Росії стануть прагматичнішими, при цьому відбуватиметься злиття українсько-російського капіталу.

"Вже за рік-півтора в українській політиці вплив на політичний процес матимуть не українські олігархи, а українсько-російський альянс, який буде прагматичніше будувати відносини з політичними силами з погляду підтримки інвестування своїх інтересів у політиці", — сказав директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

На його думку, незважаючи на риторику про рух України на захід і про європейську інтеграцію, практично всі провідні фінансово-промислові групи України 2007 року йшли на зближення з російським капіталом.

Відносини України і Росії 2008 року ставатимуть прагматичнішими

"Приват", ИСД, СКМ, "Інтерпайп" і навіть ряд дрібніших груп об"єднують активи з російськими компаніями, створюють спільні банківські групи, і це багато про що говорить", — наголосив Єрмолаєв.

Експерт відзначив, що український капітал, на відміну від політиків, прагматично веде підготовчу роботу, яка забезпечує додаткові конкурентні переваги за рахунок об"єднання з російським бізнесом.

Єрмолаєв також висловив упевненість, що відносини України і Росії 2008 року ставатимуть прагматичнішими. У 2008 році, на його думку, Україна для Росії буде не просто партнером, а конкурентом у ряді позицій: на ринку озброєнь, металів, машинобудування тощо.

З іншого боку, додав він, цікава перспектива відкривається для українських галузей, пов"язаних з аграрною промисловістю та переробкою. На його думку, Росія входить у смугу внутрішнього дефіциту, і тому залежно від готовності українського уряду вести переговори про тісніше економічне співробітництво цей ринок може бути відкритий, або почнеться "чергова торгова війна", як це було 2005 року.

Натомість заступник директора Центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Валерій Чалий відзначив, що російський напрям буде одним з найскладніших у зовнішній політиці України 2008 року.

Він також висловив сподівання, що між країнами буде проведено засідання міждержавної комісії на найвищому рівні і затверджено план заходів взаємодії України і Росії наступного року.

Чалий також зробив акцент на тому, що 2008 року викликом для всього світу, і України зокрема, буде ситуація на Близькому Сході. "Ви бачите, як розвивається ситуація в Пакистані. Також питання Азії. Я думаю, увага України об"єктивно має більше переключитися на регіон Центральної Азії, Південно-Східної Азії та Близького Сходу.

Можливо, Україна все-таки розплющить очі і подивиться навколо себе широко розкритими очима, що є ринки, є в світі країни, які зацікавлені у взаємодії і світ клином на євроінтеграції не зійшовся", — пояснив він свою точку зору.

За матеріалами: Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Україна стане конкурентом Росії на ринку озброєнь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути