середа, 08 грудня 2010 16:37

Україна просила у США захисту від Росії після війни у Грузії

Україна просила у США захисту від Росії після війни у Грузії

Україна просила США про додаткові гарантії безпеки після російсько-грузинського конфлікту.

Про це сказано в документі, оприлюдненому на сайті Wikileaks.

"Директор Департаменту контролю над озброєнням та військово-технічного співробітництва МЗС України Олександр Никоненко пояснив, що Україна відчуває себе під загрозою, особливо після російського військового вторгнення до Грузії", - йдеться в доповіді американського посольства в Києві.

"Україні потрібні були гарантії безпеки на той час, поки вона не ввійде в НАТО. Україна сподівалася на те, що вони будуть вироблені під керівництвом США, і готова була вже почати переговори на рівні експертів. Сам факт таких переговорів дав би хороший сигнал і жителям, і сусідам України. За словами Никоненка, краще б це було підтвердити на рівні офіційної домовленості, але він розуміє, що це дуже складно", - підкреслюється у документі

У свою чергу, помічник Держсекретаря Він Діпен, який представляв на переговорах США, відповів, що Україна вже отримала гарантії у Будапештському меморандумі.

Зі свого боку Олександр Никоненко відзначив, що не сумнівається в зобов'язаннях США, проте не впевнений, що угоду виконає Росія.

Посилаючись на російсько-грузинський конфлікт і велику кількість етнічних росіян в Україні, Никоненко пояснив, що в разі, як США погодяться на нові гарантії безпеки для України, то і Росія, швидше за все, приєднається до документу.

"Це і було головним бажанням Україні - вона розглядала угоду з США як спосіб домовитися так само з Росією. Никоненко також пояснив, що така угода задовольнить і прозахідну частину українців, і проросійську, і допоможе зняти внутрішнє напруження", - наголошується в документі

Никоненко також підняв питання Чорноморського Флоту Росії в Криму, і сказав, що Україні не знає, скільки солдатів там знаходиться, і, на його думку, Росія перевищила обумовлене число військових.

Дипломат був серйозно стурбований тим, що росіяни могли використовувати базу в Чорному морі як стартовий майданчик для військових дій в Україні.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Україна просила у США захисту від Росії після війни у Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути