пʼятниця, 19 січня 2018 08:12

Україна підписала з Росією таємні газові угоди
19

19 січня 2009 року керівники Нафтогазу і Газпрому підписали 10-річний контракт на поставки газу для України. Таємний документ став результатом переговорів прем'єр-міністрів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна.

Автор: for-ua.com
 

Після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах у 2005 році російський Газпром підвищив для України ціну на свій газ від $50 до $250. Після цього було кілька "стрибків" ціни. Газпром постійно звинувачував Київ. Періодично зупиняв поставки блакитного палива в Україну.

1 січня 2009 року росіяни вчергове припинили постачати газ в Україну та істотно скоротили об'єм постачань до Європи. Уряди країн ЄС висловили рішучий протест. Постачання газу до України та транзит до Європи відновили лише після того, як Тимошенко погодилася на газпромівську ціну в $450.

Переговори Тимошенко вела з Путіним. У документі була прописана єдина ціна на газ для України на 11 років - $450 за тисячу кубометрів. Україна отримала знижку в 20% від цієї ціни. У підсумку кожна тисяча кубометрів коштувала нам $360 - у півтора рази дорожче, ніж купували газ країни Європи.

Контракт передбачав обов'язок Нафтогазу платити за +41,6 млрд кубометрів газу в рік, незалежно від того, використовує компанія ці обсяги чи ні. Ще однією умовою для України була заборона експортувати куплений у Росії газ в інші країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман пропонує здати Тимошенко Росії

У червні 2014 року Газпром подав позов у Стокгольмський арбітраж і зажадав стягнути з Нафтогазу $45,7 млрд. Нафтогаз звернувся із зустрічним позовом, вимагаючи встановити справедливу ринкову ціну на газ, переглянути контракт на транзит, а також виплатити компенсацію за недостатні обсяги транзиту. Загальна сума претензій Нафтогазу склала $37 млрд. Також Нафтогаз вважає, що за весь газ розрахувався ще в 2014 році, коли заплатив $3,1 млрд. Арбітраж об'єднав обидва позови в одну справу.

НАК "Нафтогаз України" переміг Газпром у Стокгольмському арбітражі по всіх спірних питаннях. Арбітраж повністю відхилив вимоги Газпрому по положенню "бери-або-плати" на $56 млрд у 2012-2017 роках. Також суд знизив ціну російського газу для України у II кварталі 2014 року до $352 за тис. куб.

При цьому Газпром упевнений у своїй перемозі в суді і заявив, що Україна повинна заплатити $ 2 млрд, а контракт 2009 року залишається чинним до 2019 року.

Із 26 листопада 2015 року Україна не купує газ у російського Газпрому.

Зараз ви читаєте новину «Україна підписала з Росією таємні газові угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути