Ексклюзиви
пʼятниця, 04 квітня 2014 13:54

Україна не визнає анулювання "Харківських угод"

Україна не визнає анулювання "Харківських угод"
Фото: www.cntv.ru

Україна не визнає денонсацію "Харківських угод", як і угоди про перебування Чорноморського флоту Російської Федерацї.

Таку заяву зробив міністр юстиції Павло Петренко. 

"Росія як той бандит з великої дороги, який взяв цеглину і жбурнув в іншу людину, а тепер розказує, що треба захищитися в суді. Цей підхід у них є системний, але Україна цього разу не буде відповідати в тому сценарії, на який вони очікують", - заявив міністр.

Відтак, за його словами, Україна наполягатиме на виконанні міждержавних договорів.

"Ми чітко сказали, що "Харківські угоди", як і угоди про перебування ЧФ на території України є чинними. Вони не передбачають процедури денонсації. Те, що Росія почала процес припинення цих угод, то згідно міжнародного законодавства, вони повинні повідомити Україну про свою ініціативу за рік до закінчення такої угоди. Тобто це повідомлення мало надійти до нас тільки в 2016 році", - наголосив міністр.

Він також зазначив, що будь-яка інша позиція має доводитися у судах.

"Україна буде використовувати всі угоди як доказову базу щодо того, що Крим є територією України. І Україна буде використовувати ці угоди для розрахунку ціни на газ, який надходить на територію України. Не може країна порушник використовувати свої грубі порушення, в тому числі стосовно військової агресії ще й для майнової вигоди", - сказав міністр.

Нагадаємо, міністерство закордонних справ Росії у середу направило посольству України в Москві ноту про набуття чинності 2 квітня 2014 року федерального закону "Про припинення дії угод, що стосуються перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України".

Документ передбачає припинення дії Угоди між Росією і Україною про параметри розділу Чорноморського флоту від 28 травня 1997 року; Угоди між РФ і Україною про статус і умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 28 травня 1997 року; Угоди між урядами РФ і України про взаєморозрахунки, пов'язані з розділом Чорноморського флоту і перебуванням Чорноморського флоту РФ на території України від 28 травня 1997 року та Угоди між РФ і Україною з питань перебування Чорноморського флоту Росії на території України від 21 квітня 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Україна не визнає анулювання "Харківських угод"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути