понеділок, 02 вересня 2013 17:21

"Україна - не ...опа, Україна — Європа" — мітингувальники вимагали ухвалити євроінтеграційні закони
10

Фото: Фото: Сергій Старостенко

О дев'ятій ранку у Маріїнському парку позаду Верховної Ради збираються близько п'ятиста осіб - переважно люди пенсійного віку та студентство. Тримають державні прапори та прапори Євросоюзу. За півгодини має розпочатися акція всеукраїнської кампанії "Євронаступ" - мітингувальники збираються звернутися до парламентарів з вимогою розглянути і прийняти всі необхідні для євроінтеграції документи. Для цього вони планують пройти ходою центром міста і провести мітинги під Погоджувальною радою, Кабміном та Адміністрацією президента.

"Можливо, нас тут зібралося небагато - горстка, але ми представляємо різні регіони України. Тут є Львів, Запоріжжя, Харків, Луганськ, Тернопіль. Я сюди прийшов свідомо, як і всі інші - віддати свій голос за те, щоб ми були в Європі, - говорить 63-річний Петро Сальник, що разом з 20-ма земляками приїхав на акцію з Чернігова. - Люди хочуть лобіювати найскоріше прийняття законів, необхідних для того, щоб ми стали не просто "ассоційованним членом Євросоюзу", а його повноправною частиною. Я був в Британії, Німеччині, інших країнах Європи - то там є закон і він виконується. І покарання за порушення - одне для всіх. А нашому "конгломерату беззаконня", які вважають, що вони якась "еліта", на закони і на людей плювати. Вони думають, що вони "круті". А насправді крутий тільки Бог! Я б їм порадив побільше з жінками спілкуватися - хай відійдуть від свого "голубого" життя до нормального і приймуть всі необхідні закони".

О 9.30 мітингувальники шикуються в колонну, переходять вулицю. Обступають вхід до Погоджувальної ради, стають біля нього з плакатами "Євронаступ" та "Україна - не ...опа, Україна - Європа". Перед присутніми виступають лідери громадських організацій, екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, лідер УДАРу Віталій Кличко - йому аплодують двічі, на початку й наприкінці промови.

"Достатньо подивитися на дороги Брюсселю та Іркутська, чи на поліцейських там і там, щоб зрозуміти, де громадянин почуває себе громадянином. Наша головна задача зараз - донести до людей ті прості речі, яких вони не бачать. Не у всіх є закордонний паспорт і можливість порівняти свій рівень життя з європейським. Насправді, ситуацію в країні може змінити тільки громадянська свідомість. Бо з боку президента ми бачимо декларації про Європу, а з боку міністра освіти Табачника - "Зарніцу" і переписування історії . Тому, або президент звільняє Табачника, або я не довіряю словам президента", - говорить Gazeta.ua Сергій Бондарчук, координатор робочої групи Національного круглого столу з питань євроінтеграції і один з організаторів сьогоднішньої акції.

"Ми хочемо, щоб у нас була цивілізація як в Європі, а не як в Москві - щоб наші прем'єри на роботу на роверах їздили, а не на "мерседесах", - пояснює 53-річна Лариса Зелінська з м. Бучач. - З Росією можна дружити на паритетних умовах, але досвід Радянського союзу говорить, що це неможливо. Москві не можна вірити - на Білорусію погляньте".

За годину колонна мітингувальників прямує до Кабміну - попереду йдуть хлопці і дівчата з банером "За європейське майбутнє". Скандують "Україна - це Європа".

"Зараз до нас вийде представник Кабміну, - виголошує в мегафон один з активістів. - Давайте поскандуємо, щоб він з'явився скоріше!"

"Воля, права, Україна, Європа!" - відгукуються присутні.

За хвилину до мітингувальників підходить худорлявий чоловік в окулярах. Йому передають вимоги протестувальників і копію Європлану - програми, що містить перелік кроків, необхідних для виконання вимог ЄС. Представник Кабміну дякує і поспішає назад до будівлі. На ходу проглядає отримані документи. Їхні копії мітингувальники раніше вручили представникові Погоджувальної ради.

Колона вирушає до Адміністрації президента. Мітинг триває півгодини, наприкінці присутні виконують державний гімн.

"Будемо сподіватися, що Європлан буде не просто розглянутій, а і реалізований політиками! - вигукує в мегафон громадський активіст з Одещини Олекса Губський, передавши вимоги учасників акції до Адміністрації. - А зараз організаційні моменти - всі підходимо до керівників своїх організацій, щоб цивілізовано, по-європейськи, повернутися до своїх європейських родин!"

Фрілансер 25-річний Сергій Бригар приїхав з Одеси.

"Євросоюз - це більше прав. Тільки треба бути готовими до того, що обов'язків теж буде більше, - говорить він. - Стосовно Одеси, то вона не така проросійська, як прийнято вважати. Щонайменше чверть одеситів вважає українську рідною. Є такі, що несуть якийсь "брєд" про царя та Росію - але це маргінали. Їх купка".

"Біда нашого народу в заляканості, в небажанні думати і захищати свої сім'ї, - впевнений 70-річний Григорій Вакуленко з Харкова. - Такі акції треба проводити, навіть якщо вони будуть малочисельними. Сьогодні це почують 100 людей, завтра – 200, післязавтра – 300. Згідно опитувань 27% українців ностальгують за Радянським Союзом, але 18% з них ще не визначилися, куди нам йти – до Росії, чи до Європи. Саме для тих 18% відсотків ми і проводимо акції - інші вже все зрозуміли".

Загалом акція на підтримку європейського майбутнього України зібрала близько 1 тис. учасників.

Зараз ви читаєте новину «"Україна - не ...опа, Україна — Європа" — мітингувальники вимагали ухвалити євроінтеграційні закони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

108

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути