Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2007 08:39

Україна не хоче, щоб Росія воювала на її території

Україна має намір у документальному порядку закріпити неможливість ведення воєнних дій з її території, території Севастополя Чорноморським флотом Росії.

Так, незабаром Севастопольська мерія, уряд Криму і командування Чорноморського флоту Росії узгодять план дій із запобігання техногенним катастрофам.

Про це в Севастополі заявив посол з особливих доручень МЗС України, заступник голови української частини підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ і його перебування на території України Віктор Семенов,

За його словами, "у Севастополі сконцентровано багато військових частин, у тому числі російських, знаходиться величезна кількість боєприпасів".

"Тобто ми зараз намагаємося, уже підходимо до погодженого підходу підготовки плану дій із запобігання техногенним катастрофам", - пояснив Семенов.

Посол відзначив, що Україна хотіла б підписати угоду між міністерствами з надзвичайних ситуацій.

"Але поки вирішили почати з малого. Буквально найближчим часом повинні узгодити план дій адміністрації Севастополя, уряду АРК і командування ЧФ РФ із запобігання техногенних та інших ситуацій. Це дуже важливо для Севастополя, і ми над цим працюємо", - сказав Семенов.

За його словами, "є 4-5 питань, що дійсно складні, але знаходяться в процесі обговорення".

"Для України дуже важливо, що тут знаходиться флот іншої держави. Так, це наш стратегічний партнер, це наші друзі, але це флот іноземної держави", - сказав Семенов.

"А якщо це флот іноземної держави, ми хочемо знати, як буде поводитися цей флот, якщо, не дай Боже, виникне кризова ситуація між Росією і якоюсь країною. Тому позиція наша - щоб севастопольці не стали заручниками цієї ситуації", - наголосив він.

Тобто, за словами посла, Україна буде наполягати, щоб в угоді була передбачена така умова: не вести воєнних дій з території України, з території Севастополя.

Крім того, Семенов відзначив, що не менш складними є юридичні питання. Конкретизуючи дану тезу, він відзначив, зокрема, що "на території України не можуть знаходитися суди, прокуратура й інші компетентні органи РФ".

Також, додав він, сторони зараз працюють над вирішенням питання спрощеної процедури відмови від подвійного громадянства тих військовослужбовців ЧФ РФ, що на початку 90-х років мали можливість стати громадянами як РФ, так і України, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Україна не хоче, щоб Росія воювала на її території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути