пʼятниця, 10 квітня 2009 10:04

Україна може повторити долю Молдови - експерт

Україна може повторити долю Молдови - експерт
Україна в майбутньому може стати жертвою "молдовського сценарію". Тому Київ не має права спокійно спостерігати за тим, що відбувається в Кишиневі, адже в Молдові проживають десятки тисяч етнічних українців. Така думка експерта з питань міжнародної безпеки Євгенія Жеребецького, яку він висловив в інтерв"ю "Deutsche Welle".

Експерт закликав офіційний Київ виступити з дипломатичною ініціативою щодо врегулювання внутрішнього конфлікту в Молдові. Він радить українській стороні негайно скликати на своїй території представників Молдови, Румунії, Росії та Євросоюзу з тим, щоб врегулювати конфлікт.

Такої ж думки дотримується народний депутат України від НУНС, представник групи "Народна самооборона" Геннадій Москаль. В Україні не виключений розвиток так званого "молдовського сценарію". "У кожної країни є власний менталітет і своя специфічна політична ситуація на даний момент", - говорить він. "Старше покоління мріє повернутися до Молдови часів соціалізму, а молодь прагне пробитися до Європи. Молодь бачить, що їхні сусіди - нація, близька за мовою та менталітетом (Румунія - ред.), багатіє, і зажадала змін у себе вдома", - пояснює Москаль.

Нагадаємо, в неділю, 5 квітня, в Молдові пройшли парламентські вибори, на яких перемогла Партія комуністів, що отримала близько 50% голосів виборців. Опозиційний блок "Наша Молдова" незадоволений результатами голосування і не виключає, що під час підрахунку голосів були допущені підтасовування. Вже в понеділок увечері в Кишиневі почалися масові акції протесту. В результаті сутичок від радикальних демонстрантів постраждали поліцейські, є постраждалі серед випадкових перехожих і самих мітингуючих. Опозиція проривала оборону резиденції Президента та молдовського парламенту. У результаті людей відтіснили сльозогінним газом і водометами.

Президент Молдови Володимир Воронін увечері 7 квітня закликав Захід втрутитися у врегулювання ситуації, що склалася в результаті сутичок опозиції з правоохоронними органами, які в ці дні реєструються в Кишиневі. "Молдавська влада вкрай стурбована масовими акціями безладу в центрі столиці і закликають західні структури втрутитися у врегулювання даної ситуації", - заявив він.

Пізніше молдовський лідер заявив, що основна мета молдовської опозиції очевидна: вона хоче, "щоб влада почала проливати кров". При цьому Воронін назвав мітинги в Кишиневі спробою "державного перевороту".

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Україна може повторити долю Молдови - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути